Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zachraňuje koně před jatkama. Místo salámu je čeká Druhá šance

Druhá šance. Příznačný název spolku, který opravdu dává druhou šanci… Šanci na šťastný život pro ex-dostihové koně. Ester Rišková se rozhodla pomoci koním, které toho už v životě moc nečekalo a nabídnout jim místo smrti láskyplné prostředí v Lindavě.

Ester měla vždycky ke koním blízko. Od malička na nich jezdila, jenže pak přišel úraz. „Na koně jsem tehdy zanevřela a až do vejšky jsem na koně nesedla,“ vzpomíná Ester Rišková. K založení Domova pro ex-dostihové koně jí dovedly osudy koní.

Místo dovolený kůň se zlomenou duší

Vše začalo s kobylou anglického plnokrevníka Relací. „Tehdy jsem bydlela v Praze. Na facebooku jsem uviděla příspěvek, že hledají člověka pro agresivní, zlou kobylu, která na sebe nenechá sáhnout. A ta mi úplně učarovala,“ vypráví Ester. Sáhla tehdy po plechovce na čaj, kde šetřila na dovču, slovo dalo slovo a místo pobytu u moře si pořídila koně.

Relaci zachránila život. Doslova ji sebrala hrobníkovi z lopaty. „Měla po dostihové kariéře a majitel v ní neviděl žádný smysl, protože nezabřezla. A prej když si jí do konce týdne nikdo nevezme, půjde na jatka.“ Jen dostat podvyživenou a ztrápenou kobylu do přívěsu bylo neskutečný.

Financovat šest koní není žádná sranda. Zvlášť když každý potřebuje individuální péči a má různé zdravotní problémy. Všechno platí Ester a její přítel z vlastní kapsy. Chcete jim finančně přispět? Můžete jim poslat libovolnou částku na transparentní účet 5629644359/0800.

„Bylo hrozný vedro a trvalo nám to čtyři hodiny. Ale není se čemu divit. Když jí majitel nakládal naposledy, nacpal jí sedativy a dovnitř jí prostě namlátil lopatou,“ popisuje Ester život zachráněného koně. Teď už se má Relace dobře. S dalšími pěti koni si užívá čerstvé a svěží trávy a té nejlepší péče.

A jak se dostala Ester i s koňmi do Lindavy? „Když už jsme se s přítelem starali celkem o čtyři koně, kterým jsme platili ustájení, což byla darda, začali jsme koukat po nějakým statku s pozemkama a tohle místo jsme si zamilovali,“ říká majitelka spolku Druhá šance.

Z jedné šichty do druhý, a tak pořád do kola

Aktuálně zde mají šest koní. Každého s originálním příběhem. O moc víc už jich ale přijmout nemůžou, i když zájemců je mnoho. „Denně vidím různé příspěvky o koních, kteří lidé nabízejí. Buď jsou ve špatném zdravotním stavu nebo jsou na tom blbě psychicky. Často mi i píšou lidé, že ví o koni, který by potřeboval pomoci. Víc jak osm koní ale bohužel mít nemůžeme, už bychom to neufinancovali,“ vysvětluje Ester.

Zajímají vás osudy jednotlivých koní? Tak jukněte na stránku Druhé šance a můžete sem po domluvě přijet. A třeba dovést koňům něco na dobrého na zub.

Sama pracuje na zkrácený úvazek jako pečovatelka. Veškerý čas i peníze jdou právě koním. Ráno vstane, obstará všechny koníky, spěchá do práce a odpoledne nanovo. „Někteří jsou hodně hubení a dostávají i oběd. Ani mě nemůže napadnout, že bych po práci někam jela, protože už tu stojí nastoupení.“

Jak je možný, že lidé, kteří mají s koněm dlouholetý vztah, o něj ztratí zájem ve chvíli, kdy přestane plnit jejich ambice? Podle Exter je pro někoho kůň prostě jen mašina. „Lidi jsou různý. A pro někoho je to jen závodní stroj nebo vidina zisku z hříbat. A když už jim kůň k ničemu není, tak ho pošlou na jatka,“ popisuje Rišková. Každý kůň v Druhé šanci má za sebou dlouhý příběh plný karambolů a často i smutku. V Lindavě se všem dostává dobré péče, lásky a pozornosti. A tak tu mohou v klidu dožít. Chcete vědět víc? Tak sem zajeďte.

Foto Lubomír Krongaiger

Štítky druhá šance, dostihy, koně, Lindava, Českolipsko, Domov pro ex-dostihové koně, klisna, Facebook

Zachraňuje koně před jatkama. Místo salámu je čeká Druhá šance  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.