Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dnešní den patří lidem, co darují krev, aby pomohli ostatním

Čtrnáctý červen je každoročně spojen se Světovým dnem dárců krve. O jeho založení se zasloužila Světová zdravotnická organizace na počest dne narození objevitele Rh faktoru.

Tento den by měl sloužit především jako připomínka a poděkování všem, kteří bezplatně a dobrovolně darují svou krev. Díky nim je možné zachraňovat životy dalších lidí. „Tento dne je připomínkou toho, že svět potřebuje dostatek bezpečné krve pro každého, kdo ji potřebuje. Každých několik vteřin někdo potřebuje někde na světě krev. Transfúze krve a transfúzních přípravků zachrání každoročně životy milionů lidí,“ uvedl ředitel Českého červeného kříže Marek Jukl.

Kdo může darovat? Přemýšlíte o darování? Pak se do něj můžete pustit, pokud je vám někde mezi 18 a 65, jste zdravý/á a i když nemusíte být občan ČR, měl/a byste zde mít alespoň dlouhodobý pobyt. Bližší informace najdete na stránkách jednotlivých nemocnic ale také Českého červeného kříže.

Letošní světový den s sebou navíc nese i motto „Bezpečná krev pro všechny“. A co má tato věta symbolizovat? Podle WHO má upozornit hlavně na to, aby se vlády zasadily o zvýšení množství darované krve a zároveň posílit opatření v oblasti bezpečnosti krve. „V České republice bohužel počet dárců krve v poslední době klesá, v nemocničních zařízeních transfúzní služby je registrováno cca 233 tisíc pravidelných dárců,“ informoval ředitel Úřadu ČČK Josef Konečný. Podle ideálního stavu by mělo být dárců zhruba o 150 tisíc víc.

Psali jsme: Pár kapek krve pro tebe, pro někoho život. Ještě nedaruješ? Změň to!

„Při této příležitosti bychom chtěli poděkovat všem dárcům za to, že pomáhají zachraňovat lidské životy. Krev je stále nenahraditelnou tekutinou a bez jejich laskavé pomoci a spolupráce by náš zdravotnický systém nefungoval optimálně,“ uvádí na svém webu Krajská nemocnice Liberec.

Foto pixabay.com

Štítky krev, darování, světový den dárců krve, Světová zdravotnická organizace, Český červený kříž, Česko, Josef Konečný, Krajská nemocnice Liberec

Dnešní den patří lidem, co darují krev, aby pomohli ostatním  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.