Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vedro doléhá i na zvířata. Veterináři si v horkých dnech posvítí na chovatele

Horké počasí a spalující sluníčko nedoléhá jen na lidi ale i na zvířata. A výjimkou nejsou ani ta hospodářská nebo v zájmovém chovu. Státní veterinární správa (SVS) v těchto dnech zvyšuje počet kontrol chovatelů.

Ačkoli to tak nevypadá, i ve stájích nebo halách může v horkých dnech rychle stoupat teplota. „Jednou z povinností chovatele je zajištění dostatečného větrání a chlazení,“ informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček.

V některých případech, například u velkochovů prasat a v kravínech, by měl chovatel přistoupit i ke sprchování zvířat. A co zvířata na pastvinách? „Pastevně chovaná zvířata, jako skot, ovce nebo koně, musí mít na pozemku možnost schovat se do stínu,“ upozornil Vorlíček.

Důležitý je samozřejmě dostatek vody. A to u každého zvířete, tedy i u domácích mazlíčků. Všechna zvířata by měla mít neustálý přístup k vodě, mít zajištěný stín a v případě opravdu extrémního horka je mohou majitelé i ochladit. „Lidé by se měli vyhnout polívání zvířat studenou vodou, to může být kontraproduktivní. Mnohem lepší je přiložit na zvíře vlhkou textilii,“ vysvětlil mluvčí.

Foto pixabay.com

Štítky horko, SVS, veterináři, chvoatelé, Státní veterinární správa České republiky

Vedro doléhá i na zvířata. Veterináři si v horkých dnech posvítí na chovatele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.