Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hospodářská zvířata v těchto dnech nesmí cestovat více než 600 kilometrů, rozhodli veterináři

Státní veterinární správa rozhodla, že v následujících dnech (s platností od dnešního dne) nesmí být odbavovány zásilky hospodářských zvířat na větší vzdálenost než 600 kilometrů. Důvod je více než zřejmý, očekávaná vedra.

V takových vedrech totiž není možné zajistit přepravovaným zvířatům takové podmínky, jaké ukládá nařízení EU. „Podle toho totiž musí být teplota v dopravní prostředku převážejícím hospodářská zvířata v rozmezí 5 až 30 stupňů Celsia,“ informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček. Teplota se o těchto hranic může odchýlit maximálně do pěti stupňů.

A je zřejmé, že v teplotách, jaké předpovídají na následující dny meteorologové, není možné adekvátní podmínky přepravy na dlouhé trasy zajistit. „Při venkovní teplotě 30 je prakticky nemožné zajistit předepsanou teplotu, pokud není využito temperované vozidlo,“ komentoval Vorlíček.

Vedle samotného nařízení, které nyní platí do pátku, bude SVS dohlížet i na zpětné kontroly. „Dopravci musí do 30 dnů od ukončení cesty zaslat na Krajskou veterinární správu kopii knihy jízd a teplotního záznamu,“ sdělil úřední ředitel Zbyněk Semerád. Za nedodržení podmínek nebo nedodání dokumentu může být dopravci udělena pokuta.

Foto pixabay.com

Štítky SVS, odbavování, hospodářská zvířata, přeprava, horko, hospodářské zvíře, Státní veterinární správa České republiky, Evropská unie

Hospodářská zvířata v těchto dnech nesmí cestovat více než 600 kilometrů, rozhodli veterináři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.