Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Smogová situace pro Liberecký a Ústecký kraj byla dnes odvolána

Smogová situace na severu Čech už je passé. Dnes ji odvolali meteorologové. Ke zhoršení by podle Českého hydrometeorologického ústavu v nejbližší době dojít nemělo.

Meteorologové odvolali dnes ráno smogovou situaci pro Liberecký i Ústecký kraj. Kvůli vysokým koncentracím přízemního ozónu v ovzduší platila od středečního odpoledne. Martin Hynčica z pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem nepředpokládá, že by dnes mělo nastat zhoršení.

„Dnes by to nemělo být na smogovou situaci, koncentrace klesají, fouká, nebude tak vedro,“ řekl Martin Hynčica. Prahová hodnota 180 mikrogramů na metr krychlový byla ve středu odpoledne překročena na měřicích stanicích Ústí nad Labem - Kočkov, Teplice a Souš v Jizerských horách. Ráno v 5:00 byla hodinová koncentrace na Souši 113 mikrogramů a v Ústeckém kraji bylo maximem 110 mikrogramů na metr krychlový na stanici v Kočkově.

Přízemní ozon vzniká v ovzduší reakcí uhlovodíků a oxidů dusíku při intenzivním slunečním záření. Působí především na plicní tkáň a sliznice. Při vyšší koncentraci v ovzduší a delším působení troposférického ozonu mohou lidé pociťovat pálení očí a nosu, nucení ke kašli, bolest hlavy a pocit tlaku na hrudi. Při vyhlášení smogové situace by se zejména děti a starší lidé měli vyhýbat zvýšené fyzické zátěži.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky smog, Česko, počasí, klima, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Český hydrometeorologický ústav, vzduch, Ústí nad Labem, Teplice, Jizerské hory, Souš (Králický Sněžník)

Smogová situace pro Liberecký a Ústecký kraj byla dnes odvolána  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.