Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Lanovka do Bedřichova nebo tramvaj do Ruprechtic. Radnice chce sedm strategických změn územního plánu

Liberec začne připravovat sedm strategických změn územního plánu. Týkají se rozvoje zoo, vybudování nových parkovacích míst, sídla záchranné služby nebo lanovky do Bedřichova. Liberečtí zastupitelé se tím ve čtvrtek zabývali v rámci schvalování dalšího postupu pořizování nového územního plánu. Opozici vadilo, že to bude znamenat úbytek zeleně a většinu navrhovaných podnětů považuje za zbytečné.

Opozice nejvíc kritizovala zvažovanou výstavbu parkovacího domu ve Fibichově ulici, který by měl vyřešit nedostatek parkovacích míst pro návštěvníky zoo a studenty a zaměstnance nedaleké technické univerzity.

Opozice chce parkoviště na okraji města

„Natáhneme dopravu do této oblasti ještě více," kritizoval opoziční zastupitel za Změnu pro Liberec Ondřej Petrovský. Podle něj by město spíše mělo zřizovat centrální parkoviště na okraji města a návštěvníky zoo motivovat, aby po městě jezdili veřejnou dopravou.

Podle Josefa Šedlbauera (Změna) by zoo s univerzitou měla více sdílet už současná parkovací místa. Zatímco studenti a zaměstnanci je potřebují hlavně v pracovních dnech, největší zájem o zoo bývá o letních prázdninách a víkendech. Ředitel zoo a koaliční zastupitel David Nejedlo (SLK) oponoval, že tak činí již nyní, a nestačí to. „Nevyřešeným parkováním obtěžujeme celou lokalitu," uvedl Nejedlo.

Místo zvažované pro parkovací dům ve Fibichově ulici je zatím zařazeno do ploch zeleně. Dalším podnětem na její úkor je i plánované rozšíření zoo k přírodnímu amfiteátru či vybudování parkoviště na místě Voča parku v Komenského ulici. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (SLK) ho potřebují kvůli rekonstrukci sousedního Liebiegova paláce, bez něho by město nezískalo stavební povolení. Zeleň je i na místě zvažovaného sídla záchranné služby v lokalitě ulic Krejčího, Ševčíkova a Pod Sadem míru.

Tramvaj do Ruprechtic

Vedení města chce v rámci strategických změn řešit umístění točny tramvaje pro zvažovanou trať do Ruprechtic. Dosud je v územním plánu vymezená plocha na Tržním náměstí, místo toho možná bude v areálu LVT. Podle Zámečníka by také rádi změnili možné využití lokality u krajského úřadu. „Kraj bude dělat na své straně náplavku a my jsme přišli s tím, že bychom chtěli i městskou naproti, kde je parkoviště a park Na rybníčku," uvedl primátor. Radnice se také vrací k myšlence vybudovat lanovou dráhu z Lidových sadů na Bedřichov. „Chceme to zatím jen prověřit, jestli je to vůbec realizovatelné," dodal.

Autoři | Foto KNL

Štítky Liberec, územní plán, strategické změny, lanovka, Bedřichov, parkování, lanová dráha, Ruprechtice, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lanovka do Bedřichova nebo tramvaj do Ruprechtic. Radnice chce sedm strategických změn územního plánu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.