Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rozhodnutí Bogatynie bylo nezákonné. Boj Česka proti Turówu nekončí, hrozí i mezinárodní žaloba

Představitelé Libereckého kraje, dotčených obcí a měst i Ministerstva životního prostředí a právníků z Frank Bold Avokáti se při včerejším jednání shodli, že město Bogatynia schválením nového územního plánu, který by povoloval rozšíření těžby v dole Turów, porušilo zákon. Česko tak chce nyní dosáhnout zrušení tohoto rozhodnutí.

Společnými silami všemi možnými prostředky chce nyní ministerstvo i kraj dosáhnout zrušení změny územního plánu. Ta byla schválen ačkoli do ní nebyly nijak zahrnuty námitky ze stran Libereckého kraje. „Postup města Bogatynia vnímáme jako nezákonný. Odporuje mezinárodním smlouvám a naprosto zde nebyly respektovány názory české strany,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Podle hejtmana udělá kraj vše, aby dosáhl zrušení rozhodnutí. „Případně jsme připraveni řešit celou situaci i mezinárodní žalobou,“ informoval hejtman. I ministerstvo životního prostředí je v rozporu s rozhodnutím Bogatynie. „Považujeme to minimálně za nestandardní,“ sdělil Evžen Doležal, ředitel odboru posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence MŽP ČR.

Psali jsme: Bogatyňa změnila územní plán a umožnila rozšíření dolu Turów. Kraj ani ministerstvo nic netušilo

Ten zároveň upozornil, že ministerstvo minulý týden odeslalo oficiální dopis na polské generální ředitelství s jasným požadavkem zrušit schválenou změnu územního plánu. Česká strana alespoň kvituje prodloužení termínu pro podávání připomínek, který je nyní stanoven na 14. července. Jak ministerstvo, tak kraj chtějí během této doby doplnit své současné připomínky a naplánovat své další kroky.

Veřejné projednání - slušnost i nutnost

Podle hejtmana by měli mít obyvatelé všech dotčený obcí a měst právo na vyjádření všech svých připomínek. Kraj proto bude požadovat, aby v Česku veřejné projednání proběhlo. „Myslím, že naši obyvatelé si zaslouží, aby měli možnost předložit své připomínky v českém jazyce na českém území,“ řekl Půta. Aktuálně se chce vedení kraje také setkat s polskou velvyslankyní Barbarou Ćwioro. 

Proti rozšíření dolu Turów bojuje nejen kraj a ministerstvo, ale i obce a města, například Frýdlant. „Je smutné, že česká strana musí bojovat pro to, aby se na polské neporušovaly zákony,“ vyjádřil se k současné situaci starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Foto Liberecký kraj

Štítky Turów, Bogatynia, uhlí, těžba, Důl Turów, Česko, Liberecký kraj, Ministerstvo životního prostředí České republiky, územní plán, Martin Půta, Barbara Ćwiorová, Dan Ramzer, Frýdlant

Rozhodnutí Bogatynie bylo nezákonné. Boj Česka proti Turówu nekončí, hrozí i mezinárodní žaloba  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.