Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vesnicí roku v Libereckém kraji se stal Svojkov na Českolipsku

Krajskou Vesnicí roku za rok 2019 se v Libereckém kraji stal Svojkov na Českolipsku. Hodnotící komise ocenila zejména komplexní přístup k celkovému rozvoji obce ve vzdělávání, práci s mládeží a společenském životě.

„Obyvatelé kladou zřetel na činnost mateřské školy a spolků, příkladně pečují o historické a přírodní památky, lhostejná jim není ani okolní krajina a zajímají se o společenské dění. Obec je též aktivním členem Svazku obcí Novoborska a destinační agentury Lužické a Žitavské hory," uvedl mluvčí Libereckého kraje Jan Mikulička. Svojkov leží asi 12 kilometrů od České Lípy, jeho historie sahá do 12. století.

Obec s 250 obyvateli se nachází pod pískovcovým skalním masivem. Ve Svojkově je zřícenina hradu, park v zámecké zahradě prohlášený za významný krajinný prvek či stezka k Modlivému dolu.

V soutěži šestnáct obcí

V Libereckém kraji se letos do soutěže přihlásilo 16 obcí. „Ve 25. ročníku soutěže se o titul Vesnice roku 2019 utkalo šest obcí z Liberecka, jedna obec z Jablonecka, pět ze Semilska a čtyři z Českolipska," uvedl radní kraje Jiří Löffelmann (SLK). Svojkov získal Zlatou stuhu vítěze, s níž je spojena prémie milion korun. Obec také může čerpat půl milionu korun z Programu obnovy venkova Libereckého kraje. Reprezentovat bude i kraj v republikovém finále.

Oceněné byly v krajském kole soutěže i další obce. Modrou stuhu za společenský život získala Horní Branná ze Semilska a Bílou stuhu za činnost mládeže Poniklá z téhož regionu. Oranžová stuha za spolupráci obce se zemědělským subjektem putuje do Janova Dolu na Liberecku a Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí Bílý Kostel, taktéž z Liberecka.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky vesnice roku, Svojkov, ocenění, Liberecký kraj, okres Česká Lípa, soutěž, stuha, okres Semily, Starostové pro Liberecký kraj, Žitavské hory, Česká Lípa, Jiří Löffelmann

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vesnicí roku v Libereckém kraji se stal Svojkov na Českolipsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.