Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Horní patro pavilonu tropů v ZOO prošlo kompletní rekonstrukcí, uvnitř prší a je tam i vodopád

Jako v tropickém deštném pralese se nyní mohou cítit návštěvníci Zoo Liberec, kteří zavítají do pavilonu tropů. Celé jeho horní patro prošlo modernizací a domov v něm najdou zcela nové vzácné druhy exotického ptactva.

S příchodem letních prázdnin se návštěvníkům opět otevřelo horní patro pavilonu tropů. Všechny expozice prošly četnými stavebními i zahradnickými úpravami a nyní se v nich už zabydlují první tropičtí opeřenci. Místo několika původních menších voliér zde vznikly čtyři prostornější, které bude obývat i více ptačích druhů současně.

Slučování výběhů

„Trendem moderních zoologických zahrad je slučování výběhů a expozic, a i my se snažíme tyto tendence následovat,“ říká ředitel liberecké zoo David Nejedlo.

„Nové expozice jsou obydleny pouze ptáky z oblasti jihovýchodní Asie. Jejich chovem navazujeme na naši úspěšnou ochranářskou kampaň Silent forest (Ztichlý les), které Zoo Liberec předsedá, a do které se zapojilo již dalších 250 zoologických zahrad z celého světa. Prostřednictvím chovu těchto vybraných druhů se snažíme poukázat na problémy drastického a leckdy i nevratného ubývání ptačích druhů v této části světa a zároveň se chceme podílet na jejich záchraně právě chovem v lidské péči. Nebýt koordinovaného chovu v zoologických zahradách, o některé z asijských pěvců bychom na naší planetě už dávno nenávratně přišli,“ vysvětluje zoolog a kurátor chovu ptactva Jan Hanel.

Koruáč i zoborožec

Momentálně zbrusu nové expozice obývá například korunáč Sclaterův, zoborožec rýhozobý, majna Rothschildova či zoborožec tmavý a další ohrožené druhy zvířat budou postupně přibývat. „O jaké ptáky půjde, si necháme jako překvapení. Mohu však potvrdit, že z chovatelského hlediska se jedná o velice zajímavé a málo chované druhy,“ doplňuje Hanel.

Součástí jedné z expozic je i uměle vybudovaný vodopád, další zase zdobí přírodní bambusové dekorace. Ty dopřávají chovaným jedincům více klidu a možnosti úkrytu, kterých v původních malých celoskleněných voliérách mnoho neměli. V „tropáku“ byl nově nainstalován i mlžný a rosící systém, jež může čas od času přítomné návštěvníky osvěžit. Lehký déšť společně s vysokou vlhkostí vzduchu navozují v pavilonu tu pravou atmosféru tropického deštného pralesa.

Tisková zpráva | Foto ZOO Liberec

Štítky ZOO Liberec, pavilon tropů, zoo, ptáci, zoologická zahrada, pavilon, Zoologická zahrada Liberec, vodopád, Jan Miloslav Haněl, Jihovýchodní Asie

Horní patro pavilonu tropů v ZOO prošlo kompletní rekonstrukcí, uvnitř prší a je tam i vodopád  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.