Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

TIP NA VÝLET: Čapská palice, kyj čnící nad propastí

PR článek

Už jste slyšeli o Čapské palici? Ne, tak si rychle přečtěte náš výlet, ať můžete vyrazit. Čap je pískovcová vyvýšenina (387 m n. m.) nedaleko Dubé se zbytky stejnojmenného skalního hradu. Vrchol kopce tvoří šest metrů vysoký skalní kyj ze železitého pískovce, čnící nad propastí. Tento pozoruhodný útvar bývá nazýván Čapská palice. Nezalesněná skála na vrcholu poskytuje dobrý výhled na Dokeskou pahorkatinu a České středohoří.

Jsou zde zachovány nepatrné zbytky skalního hrádku, založeného kolem roku 1400 Berky z Dubé. Zakladatelem byl zřejmě Jindřich Berka zvaný Jednooký. V roce 1402 celý svůj majetek podělil mezi své 3 syny, Čap dostal Václav Berka. Už za rok jej Václav prodal i s okolními pozemky. V té době asi opuštěný hrad zanikl. Z dřevěného hrádku se zachovala cisterna a sklepení vyhloubené do skal. Původní vzhled není znám. Kolem byl mohutný tesaný příkop. Na vrcholové plošině je viditelný vchod do zasypaných sklepů. 

Pokud si vyberete pěší výlet, tak z Dubé vyražte po modré směrem na obec Pavličky nebo po staré silnici na Prahu a odbočte na Dubovou Horu, jděte po modré k rozcestníku v Čapském dole a dále po žluté až k Čapu (8 km) a dále se můžete vydat např. po zelené směrem k Husí cestě a poté přes Lhotu, která je vesnickou památkovou rezervací zpět do Dubé. 

Tak schválně, kdo pošle na FB Liberecký kraj cestou necestou nebo na Instagram @regionliberec fotku od Čapu?

Foto Liberecký kraj

Štítky čapská palice, výlet, Liberecký kraj, Dubá, České středohoří, Václav Berka, Praha, Instagram

TIP NA VÝLET: Čapská palice, kyj čnící nad propastí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.