Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nový Bor zakázal kvůli suchu odebírat vodu z toků

Zákaz odběru povrchových vod platí ode dneška pro všechny obce, které spadají pod Nový Bor na Českolipsku. Důvodem je přetrvávající sucho, které zapříčinilo kritické snížení průtoků ve vodních tocích.

Zákaz platí do odvolání, vodu nelze odebírat zejména z Boberského potoka, Rousínovského potoka, Svitávky a Šporky. „Na základě zkušeností z minulých let předpokládáme, že v uvedených tocích mohou být nízké průtoky do konce roku. Pokud se vodní podmínky zlepší, budeme na to reagovat a zákaz odvoláme," uvedla novoborská vedoucí odboru životního prostředí Jitka Kopčáková.

Voda z toků se nesmí odebírat například na zalévání zahrad a sportovišť, napouštění bazénů či třeba na mytí motorových vozidel. Vodu ze studní by měli lidé využívat zejména pro pitné účely a chod domácnosti.

Nízké průtoky v tocích na Novoborsku mohou ohrožovat vodní živočichy. „Upozorňujeme proto právnické a fyzické osoby, že je s ohledem na zákaz nutné dodržovat minimální zůstatkové průtoky," dodala Kopčáková.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, voda, sucho, Nový Bor, okres Česká Lípa, Svitávka, Šporka, Boberský potok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový Bor zakázal kvůli suchu odebírat vodu z toků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.