Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nechceme, aby se vrátily stovky komínů a zamořené ovzduší, říká předseda představenstva teplárny Martin Pěnčík

Projekt GreenNet je největší investicí liberecké Teplárny od jejího vzniku. Za tři sta milionů se pomalu dokončuje první etapa revitalizace teplárenské sítě. Celkem vyjde na miliardu korun a celou ji financuje teplárna. Co přinese obyvatelům Liberce? A kdy bude hotovo? Na to jste se ptali předsedy představenstva Teplárny Liberec Martina Pěnčíka.

Proč se vlastně neschovají všechny trubky pod zem?
Většina trubek bude opravdu pod zemí. Pokud bychom chtěli dát všechny trubky do země, tak by byl projekt finančně nenávratný. Pro vaši představu, úsek kolem Nisy, o kterém mluvíte, by v podzemním provedení stál o zhruba 100 miliónů více. Na místě jsme ponechali pouze betonové patky, které jsou v dobrém stavu. Na nich stojí horkovod, který je výrazně tenčí, než byl původní parovod. Černý plast na potrubí bude po pár letech prakticky neviditelný a s původní situací neporovnatelný. Opravdu rádi bychom zakopali celý horkovod, ale ekonomika projektu byla neúprosná.

Úspory ukáže nastávající topná sezóna

Říkáte, že horkovod bude úspornější. O kolik levnější tedy bude teplo po dokončení rekonstrukce sítě?
Zatím nedokážeme s určitostí říci, o kolik přesně se změní cena tepla. Nejprve musíme vyhodnotit efekty právě dokončovaného projektu GreenNet. Od projektantů sice máme očekávanou úsporu v GJ, ale realita se může od výpočtů lišit. Je možné, že úspora ztrát bude vyšší, než očekáváme. Nastávající topná sezóna by nám měla ukázat celkové snížení ztrát. Většina těchto úspor půjde na splacení úvěru na celý projekt a zbylou část použijeme na budoucí stabilizaci cen tepla. Plný efekt ze snížení ztrát uvidí zákazníci ve svých peněženkách už ve vyúčtování za příští rok.

Jak to bude s Vratislavicemi? Prý se zásobování této čtvrti teplem z teplárny skoro nevyplatí. Je to tak?
Neplánujeme odpojení této městské části. Ale ano, je to tak, že tam jsou vyšší ztráty. Je to způsobeno odpojením velkého průmyslového areálu v minulosti. Tato větev má rezervu, to je pro nás motivací získat nové zákazníky. O ukončení dodávek v současné chvíli neuvažujeme, ale v horizontu deseti let může nastat i situace, že bude výhodnější použít jiné řešení.

Hodně lidí může uvažovat o vlastní kotelně, proč by se měli rozhodnout pro teplárnu?
Teplárna prochází největší modernizací od svého postavení. Věříme, že vyrábět teplo z odpadů dává smysl. A tuto myšlenku s námi sdílí stále více lidí, o čemž svědčí celá řada nových zájemců o připojení.Naši hlavní předností je teplo bez starostí. Staráme se o vás 365 dní v roce 24 hodin denně. Máme tři nezávislé zdroje tepla, takže u nás bez tepla nikdy nezůstanete. Pokud by všichni uvažovali stejným způsobem, tak se do Liberce vrátí stovky komínů a zamořené ovzduší. Věříme, že Liberec si zaslouží čistý vzduch.

Přečtěte si celý online rozhovor

Jaké máte vztahy s městem? Dlouho to nebylo nic moc
Vztahy s městem se stabilizovaly po schválení projektu GreenNet a od té doby jsou korektní. Naopak s městem velmi dobře spolupracujeme při realizaci projektu GreenNet, kde jsme vždy nalezli optimální řešení pro obě strany a obyvatele Liberce.

300 milionů je spousta peněz. Dá se říct, kdy se díky úsporám tak velká investice vrátí?
Úvěr bude splacen do roku 2025. Financování je plně v režii teplárny. Je to kombinace vlastních prostředků, bankovního úvěru a dotace.

Jak vlastně modernizace probíhá? Byly nějaké problémy?
Revitalizace probíhá podle plánu. Většina trubek je pod zemí. Chybí nám položit posledních pár set metrů trubek. Poté budeme pracovat na dokončení a vyladění soustavy. Stejně jako v průběhu každé jiné stavby, i my jsme narazili na neočekávané komplikace, které jsme však úspěšně překonali. Možná největší komplikace nám působí nezakreslené inženýrské sítě z minulosti. To se projevilo například v Metelkově ulici, která byla uzavřena déle než jsme původně plánovali. Za tyto komplikace a dopravní omezení se občanům Liberce omlouváme.

Další etapy budou následovat

Jde jen o první etapu projektu. Kdy přijdou na řadu další a kolik to bude stát?
Ano, jde o první etapu. Plánujeme pokračovat, ale příprava je technicky i finančně náročná. V současné době není teplárna v takové ekonomické kondici, aby mohla sama žádat o další třistamiliónový úvěr. Pevně věříme, že rekonstrukci dalších větví uskutečníme hned, jak to bude možné. Pro vaši představu, odhadované náklady na kompletní rekonstrukci sítí se blíží k jedné miliardě korun.

V minulosti jsme měli s Teplárnou věrnostní program, který nám přinesl úsporu. Jak to bude dál?
S věrnostním programem i do budoucna počítáme. V minulosti byly úspěšné věrnostní programy uzavřeny ve většině případů na pět let a přinesly odběratelům úspory za víc než 100 milionů korun. Většina smluv končí v roce 2020, již nyní připravujeme obdobný program věrnostní slevy, který začneme zákazníkům nabízet v průběhu příštího roku. Opět přinese oproti standardní ceníkové ceně tepla úsporu odběratelům při zachování veškerého tepelného komfortu a kvalitě našich služeb.

Autoři | Foto Teplárna Liberec

Štítky teplárna, greennet, Martin Pěnčík, horkovod, projekt, Liberec, teplo, trubka, Lužická Nisa

Nechceme, aby se vrátily stovky komínů a zamořené ovzduší, říká předseda představenstva teplárny Martin Pěnčík  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.