Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hygienici v Libereckém kraji už zkontrolovali přes třicet táborů a akcí

Hygienici v Libereckém kraji zkontrolovali od začátku letních prázdnin 27 letních táborů, tři jiné podobné akce a také dva poskytovatele stravovacích služeb pro letní dětskou rekreaci. Za prohřešky proti hygienickým předpisům zatím udělili jen tři pokuty dohromady za 2500 korun. Většinou je to za nedostatky ve stravování, buď špatné skladování potravin, někdy je tam něco prošlého, občas jde o nedostatky ve zdravotnické dokumentaci.

Dnes vyrazily hygieničky sekce ochrany a podpory veřejného zdraví na kontrolu skautského tábora na Farské louce nedaleko Raspenavy na Liberecku. Na kontrolu hygieničky zamířily do základny Skautského střediska Štika Turnov, které na Farskou louku jezdí už přes 20 let. Aktuálně tam letní dny tráví dva oddíly chlapců a dívek, včetně vedoucích asi 45 lidí. Podle vedoucího tábora Geparda, v civilu Jana Pekaře, se hygienické podmínky zpřísňují. „Snažíme se plnit všechny podmínky samozřejmě nejen kvůli hygieně, ale hlavně kvůli zdraví dětí," řekl.

Voda i vybavení stanů

V polních podmínkách skautského tábora není jednoduché zajistit dostatek čisté vody nebo třeba kvalitní skladování potravin. Jako lednice tak posloužil barel zakopaný přímo v nedalekém potůčku, kde dnes hygienici kontrolovali teplotu skladování potravin. „Kontrolujeme i zdravotní způsobilost dětí, vybavení lékárničky, jestli zdravotník vede zdravotnický deník a erudovaně ošetřuje různá poranění," řekla Jana Pilnáčková z Krajské hygienické stanice v Liberci. Hygienici se zajímali o to, zda kuchařky důsledně oddělují syrové potraviny při zpracování od těch hotových. „Kontrolujeme i jak jsou vybaveny stany, zda je dostatek záchodů a míst pro osobní hygienu," dodala.

Loni se v Libereckém kraji v létě uskutečnilo 203 letních táborů a podobných akcí. Zúčastnilo se jich přes 15.000 dětí, asi o 900 více než o rok dříve. Nejvíce táborů je tradičně na Českolipsku a Semilsku. Loni v létě zkontrolovali hygienici 93 táborů, 11 podobných akcí a šest poskytovatelů stravovacích služeb pro letní dětskou rekreaci. Zjistili 26 pochybení, za která uložili 11 pokut za 10 tisíc korun. Letos bylo zatím v kraji nahlášeno 162 táborů. Zatím hygienici neevidují žádný hromadný výskyt onemocnění na táborech. Žádný letní tábor také podle Pilnáčkové nemuseli letos zakázat ani neobjevili žádný neohlášený.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, rekreace, děti, hygiena, Liberecký kraj, tábory, dětský tábor, jídlo, skladování, Raspenava, Turnov, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici v Libereckém kraji už zkontrolovali přes třicet táborů a akcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.