Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jak zmírnit dopady klimatické krize? Liberec zřídí speciální komisi

Liberec ustanoví komisi pro klima, půjde o poradní orgán rady města. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (SLK) by městu měla komise pomoci se zmírněním dopadů klimatických změn. Liberec se už dříve zavázal, že do roku 2030 sníží emise oxidu uhličitého (CO2) minimálně o 40 procent.

„Komise se bude zabývat implementací akčního plánu na ochranu klimatu a úspory energií, který máme už rok schválený," uvedl Zámečník. Podle něj se některé kroky již činí. Zmínil zateplování veřejných budov, výměnu zdrojů veřejného osvětlení za úspornější či modernizaci rozvodů teplárny, která ztrátový parovod nahrazuje úspornějším horkovodem.

Radnice chce rozvíjet i bezemisní veřejnou dopravu. „Už dnes je 30 procent podílu veřejné dopravy vedeno ekologickým způsobem, tramvajovou dopravou," uvedl Zámečník.

Zelené střechy

U budoucích staveb chce mít město tam, kde to bude možné takzvané zelené střechy. Při výstavbě parkovišť budou před asfaltem dostávat přednost zatravňovací dlaždice. „Aby voda nestékala po povrchu do kanalizace, ale vsakovala se," dodal primátor.

Komise by měla být jedenáctičlenná, její složení budou schvalovat radní na svém příštím zasedání v srpnu. „Oslovili jsme veřejnost, aby nám dodala návrhy na členy. Máme jich zatím šest od sdružení Rodiče za klima Liberec," uvedl Zámečník.

Stav klimatické nouze

Sdružení už na konci května město vyzvalo k vyhlášení stavu klimatické nouze, zastupitelstvo se tím zatím nezabývalo. Zástupci sdružení chtějí, aby nešlo jen o formální gesto, ale aby město udělalo maximum pro snížení emisí oxidu uhličitého. „Jde například o podporu veřejné dopravy, znevýhodnění individuální automobilové dopravy, o přechod na dodavatele energií z obnovitelných zdrojů, o podporu pěší a cyklomobility a řadu dalších opatření," uvedla již dříve za iniciativu Rodiče za klima Liberec Anna Kšírová.

Cílem nejen liberecké iniciativy je, aby produkce CO2 nebyla větší, než se daří kompenzovat. Budoucí předsedkyně evropské komise Ursula von der Leyenová pokládá za nutné, aby Evropská unie byla v roce 2050 neutrální z hlediska emisí skleníkových plynů.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ekologie, Liberec, klima, komise, oxid uhličitý, Jaroslav Zámečník, klimatická krize, podnebí, Starostové pro Liberecký kraj, Evropská unie, Ursula von der Leyenová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Jak zmírnit dopady klimatické krize? Liberec zřídí speciální komisi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.