Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Znáte kraj zapadlých vlastenců?

PR článek

Paseky nad Jizerou se nachází na rozhraní Krkonošského národního parku a chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Tato horská obec, která byla také inspirací pro K.V. Raise k napsání románu Zapadlí vlastenci, odkrývá svým návštěvníkům bohatou historii, lásku k řemeslu, jedinečnou přírodu a daleké výhledy na okolní hory a lesy. Romantika, klid a pohoda to jsou Paseky nad Jizerou.

Pěšky za poznáním

Obcí Paseky nad Jizerou procházejí tři turisticky významné trasy. Po modré turistické trase tzv. Planýrkou si projdete Paseky od Makova až k Dolnímu Kořenovu. Buďárka (zelená turistická trasa) vás zavede až do Jablonce nad Jizerou. A po žluté můžete dojít od legendární hospody Na Perličku, kde vaří skvělé pivo PRDEK, až pod rozhlednu Štěpánka. 


Na kole 

Milovníci cyklistiky mohou v Pasekách nad Jizerou využít značené cyklistické trasy. Zavedou vás do všech koutů horské obce. Podívat se můžete například ke Staré škole, roubenému stavení z konce 18. století, kde jako pomocný učitel v roce 1830 nastoupil Věnceslav Metelka. Projet se můžete kolem Skiareálu Paseky nad Jizerou, a okouknout terény na zimní radovánky. Anebo si vyzkoušejte úsek cyklotrasy Greenway Jizera vedoucí přes Paseky.

Pokud byste se rádi vydali i za hranice Pasek, můžete využít Krkonošské cyklobusy.


Kam za tradicí a historií Pasek?

Krkonošské muzeum Památník zapadlých vlastenců vás provede životem paseckých obyvatel i významných osobností obce, seznámí vás s šikovností a vynalézavostí místních řemeslníků a poodhalí vám úspěch houslařské školy, jejímž zakladatelem byl Věnceslav Metelka.

TIP: Kostel sv. Václava, postavený v letech 1787–89, každoročně zve na Pasecké hudební slavnosti. Letos proběhne již 29. ročník těchto mimořádných koncertů od 2. do 4. srpna.

Štítky kraj zapadlých vlastenců, Paseky nad Jizerou, krkonoše, Krkonošský národní park, CHKO Jizerské hory, řemeslo, Věnceslav Metelka, Makov, Kořenov, historie, Pasecké hudební slavnosti, Jablonec nad Jizerou, Pasek, cyklistická trasa

Znáte kraj zapadlých vlastenců?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.