Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Aktivisté zveřejnili nové záběry z českých chovů. Natočili mrtvá selata i otrhané slepice

Včera spolek OBRAZ – Obránci zvířat zveřejnil video se záběry z českých velkochovů. Přibližuje v nich pozadí živočišného průmyslu. Konkrétně podmínky, v jakých žijí telata, prasata ale také slepice. Snaží se tak vyburcovat společnost, aby se postavila proti klecovým chovům.

Videem chtějí Obránci zvířat podpořit aktuální kampaň Konec doby klecové a upozornit veřejnost na podmínky, ve kterých hospodářská zvířata žijí. „Záběry zachycují ztrápená zvířata, která musí přežívat na malé ploše a nemohou se tak věnovat svým přirozeným potřebám,“ uvedl za OBRAZ Ivo Krajc.

Jednotlivé části videa byly pořízeny na různých místech České republiky. Aktivisté natočili například telata v boxech, prasata v úzkých kotcích, kde se nemohou ani otočit i mrtvá selata. „Video se skládá ze záběrů, které ještě nebyly publikované i z těch, které jsme již zveřejňovaly. Materiály s prasaty byly natočeny na farmách v Mlékosrbech a Převýšově, slepice jsme natočili v Přešticích. Záběry telat v boxech pochází z obcí Kočí a Fryšava,“ komentoval Krajc.

Video by dle autorů mělo podpořit sběr podpisů celounijní iniciativou Konec doby klecové, která chce dosáhnout legislativního zákazu klecových chovů. „V celé Evropské unii trpí miliony hospodářských zvířat. To je ve vyspělé společnosti 21. století absolutně nepřijatelné,“ sdělil předseda spolku Marek Voršilka a dodal, že bohužel podle záběrů není ani Česko světlou výjimkou.

Do boje proti klecových chovům se pustila i celá řada známých osobností. Příkladem může být kapela Rybičky 48. Ta dokonce petici vozí na všechny své koncerty. „Pokud máme šanci ukončit utrpení zvířat, je potřeba takovou snahu podpořit. Zvířata si nezaslouží svůj život strávit namačkaná v klecích. Takové zacházení s bezbrannými bytostmi není možné tolerovat. Věříme, že se to díky iniciativě Konec doby klecové skutečně může změnit,“ řekl Kuba Ryba, zpěvák skupiny Rybičky 48.

Iniciativa se snaží získat milion podpisů. V současné době jich má něco kolem 900 tisíc. „Byla by škoda, kdyby úsilí mnoha lidí skončilo neúspěchem jen kvůli pár chybějícím podpisům,“ zdůraznil předseda OBRAZu. Pokud se podaří hranici milionu podpisů prorazit, budou se celým tématem zabývat evropští politici.

Foto OBRAZ - Obránci zvířat

Štítky obraz, obránci zvířat, konec doby klecové, klecové chovy, Rybičky 48, Evropská unie, Česko, Kuba Ryba

VIDEO: Aktivisté zveřejnili nové záběry z českých chovů. Natočili mrtvá selata i otrhané slepice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.