Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Kočka, pes i kráva, mají svoje práva! Volali lidé v rámci pochodu za práva zvířat

V Praze se dnes sešli milovníci a ochránci zvířat ze všech koutů České republiky. Uskutečnil se zde historicky první ročník The Official Animal Right March , tedy pochodu za práva zvířat, kterého se zúčastnily stovky lidí.

Pochod ukázal, že tato problematika není lidem v Česku lhostejná. Do pražských ulic se vydali s transparenty a pokřiky. Ulicemi se tak neslo hlasité volání hesel jako: „Zvíře není zboží!“ „Animal liberation now.“ nebo „Jatka, haly, klece, tak nikdo žít nechce!“ Hlavním organizátorem celé akce byl spolek Otevři oči, který dlouhodobě usiluje o zlepšení postavení zvířat ve společnosti.

Spolu s tímto spolkem se ale do pochodu zapojilo téměř dvacet hnutí, organizací a uskupení zabývajících se ochranou a právy zvířat. Přestože se akce konala vůbec poprvé, přilákala více než tisícovku účastníků i zájem medií.

Akce typu The Official Animal Rights March se konají v posledních letech zejména ve velkým městech po celém světě. Za vznikem pochodů stojí britská organizace Surge. První pochod se konal v roce 2016 a loni se konal už v 25 městech s téměř 30 000 účastníky. Letos se poprvé přidala i Praha.

V Praze, a v Česku obecně, je pochod za práva zvířat novinkou. V zahraničí si ale již vybudoval tradici. „Už v minulosti jsme pořádali různé demonstrace za práva zvířat, ale nikdy neměly takovou sílu a mediální ohlas. Jsme přesvědčeni, že v jednotě je síla, a proto jsme se rozhodli připojit k akcím ve světě a společným hlasem ukázat, že všude na planetě jsou lidé, kteří jsou odhodláni hájit práva zvířat,“ uvedla mluvčí spolku Otevři oči Tereza Vandrovcová.

Pochod proti týrání, klecím i cirkusům

Pochod začal na Klárově a končil na Václavském náměstí. Z pestrého průvodu vykukovaly stovky transparentů, vlajek a nechyběly ani masky nebo převleky. Nápisy na kartonech a papírech upozorňovaly na nejedno téma, které se v poslední době dotýká celé společnosti. Řeč je třeba o klecových chovech, cirkusech nebo veganství.  Akcí jsme chtěli obecně vyjádřit nesouhlas s násilím, kterého se lidstvo dopouští zejména na tzv. hospodářských zvířatech, a také nesouhlas se zcela nedostatečnými tresty za týrání zvířat. Takovým dlouhodobějším společným cílem našeho i ostatních pochodů ve světě je ukončení útlaku vůči všem zvířatům. Zároveň v průvodu byly téměř všechny organizace, které v Česku zvířata hájí, a které mají své různé kampaně,“ vysvětlila Vandrovcová.

Akce se zúčastnily organizace napříč celou republikou jako Svoboda zvířat, OBRAZ – Obránci zvířat, Zvířata nejíme, Nadace na ochranu zvířat, Vegan Fighter, Prales dětem, Slovenská vegánska spoločnost, Společný svět, Hlas zvířat, Plicka & partners, Kolektiv pro zvířata, Nesehnutí, Anonymous for the Voiceless, Compassion in World Farming, Vegan Sport Club a Vegan Olomouc.

Třeba spolek Hlas zvířat se při pochodu zaměřil zejména na snahu o změnu v legislativě. „Chceme mimo mnoha jiného upozornit politiky a veřejnost, že je třeba novelizovat trestní zákoník dle naší novely a poslouchat naše návrhy na změnu legislativy na poli ochrany zvířat a přírody. Současná legislativa je nastavena tak, že se týrání zvířat pachatelům vyplácí, a to se musí změnit! A my pro to společně s dalšími SKUTEČNÝMI ochránci zvířat uděláme maximum!“ uvedl spolek Hlas zvířat na svém facebookovém profilu.

Nechybělo ani aktuálně hodně diskutované téma cirkusů. „Děkuji, že jste sem dnes přišli. Od roku 1994 usilujeme o změnu pohledu na zvířata tak, aby byla vnímána jako tvorové, kteří mají hodnotu sami o sobě. V současnosti vedeme kampaň Cirkusy bez zvířat“, řekla během svého projevu na Václaváku Anna Bernátková za Svobodu zvířat a dodala, že organizace usiluje o zastavení zneužívání divokých druhů zvířat v cirkusech.

Letošní pochod byl první, ale ne poslední

První ročník bývá u akcí riskantní a často rozhoduje o dalším osudu a případném opakování události. Již nyní je ale zřejmé, že takovouto akci nehostí Praha naposledy. „Jelikož si nemyslíme, že by naše společnost už příští léto přiznala všem vnímavým zvířatům alespoň ta nejzákladnější práva a zásadně se proměnil náš vztah k nim, předpokládáme, že akci příští rok zopakujeme. Zároveň moc doufáme, že se dožijeme toho, že už to nebude potřeba,“ komentovala mluvčí.

Ogranizátoři si od akce slibovali nejen vysokou účast, ale také propojení aktivistů z nejrůznějších organizací a probuzení zájmu o problematiku zvířat u dalších lidí. „Doufáme, že docílíme i povzbuzení dalších lidí, aby začali být aktivní a nějaký ten mediální zájem, který by mohl rozproudit společenskou diskuzi o právech zvířat. Jak ukazují různé průzkumy, většina lidí u nás i ve světě soucítí se zvířaty a je tu tak velký potenciál se jako lidstvo posunout,“ dodala Tereza Vandrovcová.

Akce vzbudila mezi turisty velký rozruch. Z výrazů jejich tváří bylo zřejmé, že většina o pochodu neměla tušení. „Vůbec jsem nevěděl, že se tu nějaká taková akce dneska koná. Já osobně se o takový věci moc nezajímám, ale některý nápisy jsou zajímavý. A jiný nás pobavily,“ řekl Marek, který do Prahy vyrazil na výlet s přítelkyní.

Foto Lubomír Krongaiger

Štítky The Official Animal Rights March, pochod, zvířata, práva, práva zvířat, Praha, Česko, cirkus, pes, právo, Václavské náměstí, Trestní zákoník

FOTO, VIDEO: Kočka, pes i kráva, mají svoje práva! Volali lidé v rámci pochodu za práva zvířat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.