Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Prošlé potraviny, voda na slunci. Hygienici na táborech rozdávali pokuty

Hygienici za pochybení na letních dětských táborech v Libereckém kraji uložili zatím čtvrnáct pokut v součtu za 13 500 korun. Do poloviny srpna provedli 97 kontrol.

„Průběh letní dětské rekreace je bez mimořádných událostí, neevidujeme žádná hromadná či horečnatá onemocnění. Záznamy ve zdravotních denících poukazují na nižší výskyt klíšťat v porovnání s loňským rokem, nicméně některé lokality se potýkají s vyšším výskytem komárů a vos," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Podnět od rodičů

Hygienici řešili i jeden podnět ze strany rodičů na nevyhovující hygienické podmínky na zotavovací akci. „Tento jsme na místě prověřili a shledali neoprávněným. Podstatou nespokojenosti rodičů bylo jednodušší hygienické zázemí, které však legislativa umožňuje," uvedla vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých pro Liberec a Jablonec Petra Hrubá.

Rodičům vadilo, že na táboře jsou suché záchody, kusové mýdlo v síťce, mycí žlaby s výtokovými kohouty místo umyvadel a neosvětlené sprchy v dřevěných "budkách". Stěžovali si i na nedostatečný pitný režim a stravování. „Při kontrole nebyly zjištěny nedostatky - stravování i pitný režim byly zajištěny v souladu s platnou legislativou," dodala Hrubá.

Prošlé potraviny, voda na slunci

Do poloviny srpna hygienici zkontrolovali v Libereckém kraji 87 táborů, čtyři jiné podobné akce a šest poskytovatelů stravovacích služeb. Za léto by se v kraji mělo konat 192 táborů s 287 běhy a dalších 25 podobných akcí s 34 běhy. Zúčastnit by se jich mělo skoro 17.500 dětí. Při kontrolách hygienici odhalili dodatečně zamrazené potraviny s prošlou dobou spotřeby i domácí potraviny neznámého původu, neoznačené nádoby na pitnou vodu nebo byla voda skladována na slunném místě. Nedostatky byly i v zajištění podmínek pro osobní hygienu dětí nebo chyběly podlážky proti vlhku pro uložení osobních věcí ve stanech.

V šesti případech hygienici na základě výsledků laboratorních testů omezili používání individuálního zdroje vody, což bývají prameny či studánky. Důvodem byly překročené limity v mikrobiologických ukazatelích, taková voda není vhodná k přímé spotřebě. „To je k pití, čištění zubů, vaření, mytí nádobí, čištění pracovních ploch v kuchyni, osobní hygieně osob vykonávajících činnost epidemiologicky závažnou a k provozu ošetřovny a izolace," dodala Balašová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, rekreace, hygiena, děti, Liberecký kraj, tábory, jídlo, Liberec, Krajská hygienická stanice, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prošlé potraviny, voda na slunci. Hygienici na táborech rozdávali pokuty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.