Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Houbaři našli postřeleného orla mořského, dravec později v Liberci zahynul

Orel mořský patří mezi zvláště chráněné druhy ptáků. A nyní je opět o jednoho méně. Někdo totiž vzácného dravce na Litoměřicku postřelil a nepomohlo mu ani ošetření v záchranné stanici v Liberci.

Na Litoměřicku přitom zaznamenali odborníci zatím jen jeden jediný hnízdící pár orla mořského. A právě jedno z mláďat tohoto páru před pár dny přišlo o život. Někdo ho postřelil. A i když ho objevili houbaři, musel zraněný pták na místě v bolestech přežívat několik dnů. „Při prvním ohledání bylo jasné, že pták má střelné poranění pravého křídla s otevřenou zloměninou a potrhaním svaloviny. Navíc se v ráně, která silně zapáchala, nacházelo velké množství larev hmyzu,“ uvedl Michal Porteš z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR).

Z místa byl dravec převezen do záchranné stanice při ZOO v Liberci. Zde se dočkal dravec ošetření a v plánu bylo, že další den podstoupí operaci. „Tu měl provádět specializovaný veterinář. Bohužel k ní už nedošlo, dravec během noci uhynul,“ komentoval Porteš.

Česká příroda tak přišla o dalšího zástupce kriticky ohroženého dravce. Orel mořský je zároveň naším největším dravcem. Živí se zejména zbytky uhynulých zvířat. Nepáchá tak žádné významné ekonomické škody. A přestože je jeho jediným nepřítelem člověk, populace orla je silně ohrožena.

Boj s ptačí kriminalitou není snadný

V Česku hnízdí asi 130 párů. To ale bohužel neznamená, že každý rok všechny páry vyvedou mláďata na svět. Časté rušení právě lidmi totiž vede k opouštění hnízd. A k tomu se přidávají případy jako je tento. Proč se někdo snaží záměrně orly odstranit, není jasné. „Pro orly mořské jsou velkým rizikem otrávené návnady. Navíc dochází i dalším případům, jako letos, kdy někdo záměrně pokácel strom se dvěma mláďaty. Ani jedno pád nepřežilo,“ sdělil ředitel České společnosti ornitologické (ČSO) Zdeněk Vermouzek.

A bohužel mrtvých orlů není málo. Jen za letošek jich ornitologové našli už 14. Ve většině se o jejich záhubu postaral jed karbofuran, přestože je v EU už řadu let zakázaný. Objevit přitom viníka není vůbec snadné. Své o tom ví psovodka Klára Hlubocká, která se psy vyhledává otrávené návnady i jejich oběti. „Letos předali ornitologové policii již přes 50 ptáků. Někdy se podařilo pachatele odhalit a dokonce ho dostat k soudu. Žádný travič ale ještě nebyl v České republice za takové jednání odsouzen,“ řekla psovodka Klára Hlubocká.

Foto Michal Porteš

Štítky orel mořský, úmrtí, dravec, ČSO, ornitologové, Liberec, okres Litoměřice, ptáci, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Česká společnost ornitologická, Česko, Evropská unie, Zdeněk Vermouzek

Houbaři našli postřeleného orla mořského, dravec později v Liberci zahynul  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.