Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

První výročí srpnové okupace v Liberci. Demonstranty rozháněly Lidové milice, vyrostly barikády

Události 21. srpna 1968 jsou velmi dobře známé. V ulicích Liberce zemřelo devět lidí, desítky byly zraněny. Jenže pak přišlo první výročí, které ve městě pod Ještědem přerostlo v násilné střety s Lidovými milicemi. Právě v Liberci se na první výročí okupace konaly jedny z největších demonstrací u nás.

Lidé se u radnice podle knih Stalo se na severu Čech a Den hanby začali scházet už 20. srpna odpoledne, kde pokládali květiny. A už tehdy došlo k prvním střetům. Bezpečnost příchozí vytlačila až do Sokolské ulice a všechny květiny zlikvidovala.

Vyhozené květiny

Jenže už druhý den, 21. srpna, se náměstí začalo plnit lidmi s květinami znovu. Pracovníci Technických služeb pak květiny bez špetky piety naházeli na korbu auta s tím, že je odvezou do krematoria. 

A tím odšpuntovali události, ke kterým došlo poté. Demonstranti zastavili dopravu a policie je začala násilím rozhánět. V ulicích se objevil slzný plyn, příslušníci na obyvatele města používali i obušky.



Mezitím už do Liberce zamířila armáda a příslušníci Lidových milicí z České Lípy. Největší střety se pak odehrály v Pražské ulici a u rozestavěného obchodního domu Ještěd, kde demonstranti dokonce postavili barikády z dlažebních kostek. Při střetech bylo rozbito několik výloh u Bati nebo Paláce Dunaj.

Demonstranty rozehnal obrněný transportér

Na pomoc pak armádě a Lidovým milicím dorazil obrněný transportér, demonstranty se pak podařilo rozehnat až pozdě večer. 

A účet nepokojů? Škody za více než milion, 129 zadržených, z nichž sedm se domů vrátilo až po několika měsících strávených ve vězení. 

Autoři | Foto Repro kniha Nejdřív tanky, potom pendreky

Štítky demosntrace, okupace, srpen 1969, Liberec, Lidové milice, květiny, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, Ještěd, Česko, vojenská okupace

První výročí srpnové okupace v Liberci. Demonstranty rozháněly Lidové milice, vyrostly barikády  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.