Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Město stoplo výstavbu nového sběrného dvora. Nestihne podat žádost o evropské peníze

Liberec zřejmě na neurčito odloží výstavbu druhého sběrného dvora, který stotisícové město nutně potřebuje. Kapacita stávajícího už přestává stačit. Další chtělo město postavit do několika let s pomocí evropské dotace, podle primátora Jaroslava Zámečníka (SLK) si ale nestihnou podat včas žádost. Příprava projektu za 20 až 30 milionů korun nabrala zpoždění.

„Podle Státního fondu pro životní prostředí už v tomto programovacím období (do roku 2021) nebudou vypsané další dotace na sběrné dvory. Takže se oddálí, zda bude mít město sběrný dvůr z dotace, nebo to připraví za vlastní prostředky," uvedl primátor. Druhá varianta ale pro zadlužené město není podle jeho vyjádření zatím moc pravděpodobná. „Museli by to zaplatit občané a zřejmě ve zvýšených cenách za odpady, což bych nerad," uvedl Zámečník.

Sběrný dvůr je v koaličním prohlášení

Odhadované náklady na nový sběrný dvůr jsou mezi 20 až 30 miliony korun. Součástí projektu je i vybudování takzvaného RE-USE bazaru k opětovnému využití starých výrobků a do budoucna i kompostárny. Výstavbu sběrného dvora má koalice v programovém prohlášení. „To znamená, budeme-li to chtít splnit, tak z rozpočtu města, nebo vysvětlit občanům, proč nebudeme platit z rozpočtu, ale počkáme si na další programovací období," řekl primátor.

V Liberci nyní funguje pouze jeden sběrný dvůr v průmyslové zóně a po městě je pak už jen několik menších sběrných míst. Potřebám města už ale přestává jejich kapacita stačit. „Liberec potřebuje druhý sběrný dvůr. Ten, který dnes funguje v Ampérově ulici je na 15.000 tun ročně, ten náš zamýšlený v Londýnské ulici je plánovaný na 2500 tun," dodal Zámečník.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky odpady, Liberec, sběrný dvůr, Jaroslav Zámečník, primátor, Starostové pro Liberecký kraj, Státní fond životního prostředí, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město stoplo výstavbu nového sběrného dvora. Nestihne podat žádost o evropské peníze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.