Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rekonstrukce knihovny za 19 milionů končí. V pondělí po čtvrt roce opět otevře

Krajská knihovna v Liberci se po opravě trvající čtvrt roku otevře pro čtenáře v pondělí. Částečná oprava si vyžádala skoro 19 milionů korun. Mezi změnami, které návštěvníci zaznamenají, jsou nové osvětlení, studovna či toalety.

Oprava skončila podle plánu, i když v knihovně se bude pracovat ještě v neděli. „Určitě v pondělí otevřeme. Možná ale, že tady budou ještě nějaké drobnosti, kterých návštěvníci všimnou," řekla ředitelka knihovny Blanka Konvalinková. První zářijové pondělí bude pro pracovníky knihovny zřejmě velmi náročné, neboť mezi čtenáři je rozpůjčována skoro polovina titulů - zhruba 85 tisíc knih, CD či her. Lhůtu na vrácení mají čtenáři do 10. října. „Nevíme, kolik lidí přijde hned první den. Předpokládáme ale, že bude plno. Je také první školní den, takže očekáváme, že se přijdou podívat i děti s rodiči," uvedla ředitelka.

Světlo se přizpůsobí denní době

Jednou z nejvýraznějších novinek je osvětlení, kdy zářivky nahradilo LED osvětlení. Podle Konvalinkové by se mělo zatmívat a rozsvěcovat podle intenzity denního světla. „Myslím, že toho si lidé povšimnou, protože v některých regálech nebylo tak úplně vidět, a teď je tam vidět hezky," dodala.

Kompletně přestavěné jsou toalety a nově vybavená a uspořádaná je studovna. Předtím ji tvořil otevřený prostor, zatímco nyní tam jsou individuální boxy i prostory pro řešení týmových úkolů.

Nové jsou v půjčovnách koberce, jejichž výměna byla podle ředitelky velmi náročná. „Regály se musely rozmontovat, vyndat knihy, a pak zase dát vše zpátky. Pokládání koberců trvalo deset dnů," řekla.

Návštěvníci si podle ní také možná povšimnou, že v knihách přibyly čipy s takzvanou RFID technologii. Knihovna si od ní slibuje lepší ochranu dokumentů i urychlení samoobslužného půjčování knih. Zatím ale čipy fungovat nebudou. „Až po Novém roce se chystáme na přechod na RFID technologii včetně výměny bran u vchodu," dodala Konvalinková. Podle ní musí totiž nejprve očipovat knihy, které jsou nyní mezi čtenáři.

Střechou zatékalo

Uplynulého čtvrt roku se v knihovně také opravovala střecha v místech, kde zatékalo, a depozitář vzácných tisků získal novou klimatizaci. Částečná oprava knihovny, která patří Libereckému kraji, je součástí projektu za 37 milionů korun podpořeného evropskou dotací. „Je to první výrazná investice po 20 letech od otevření knihovny," uvedl projektový manažer z krajského odboru regionálního rozvoje Stanislav Jäger. Stavební úpravy jsou jen jednou z částí projektu. „Další náklady jsou na restaurování vzácných tisků nebo pořízení různého nábytku," dodal.

Autoři | Foto Knihovna Liberec

Štítky knihovna, Liberec, rekonstrukce, oprava, kniha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce knihovny za 19 milionů končí. V pondělí po čtvrt roce opět otevře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.