Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Po charitativních bězích pro útulky vznikla i sbírka, pomůže psům i týraným koním

Před šesti lety odstartovala v Praze akce Běhejme a pomáhejme útulkům. Od té doby se uskutečnila série charitativních závodů, která finančně pomohla útulkům v konkrétních městech a dodala motivaci lidem, kteří se o nechtěná zvířata starají. Autor projektu Petr Sokolík nyní představil další projekt s názvem Den zvířat.

Pohodové běhy Běhejme a pomáhejme útulkům se rychle staly oblíbenou akcí, kterou vyhledávají skvělí sportovci, hobby běžci ale třeba i úplní běžečtí nováčci. Proběhnout si pár kilometrů nikdy nikomu neuškodí a obdarované útulky byly za pomoc vděční. „Dle zpětné vazby, kterou projekt Běhejme a pomáhejme útulkům má, finanční podpora pomohla nejen uhradit účty, ale hlavně dodala ošetřovatelům a dočaskářům energii do další a mnohdy tolik vyčerpávající práce,“ uvádí autor projektu Petr Sokolík.

Vybrané peníze budou rovným dílem rozděleny mezi všechny vybrané organizace. Mezi nimi je například Dogpoint, Domov pro ex-dostihové koně, Hlas zvířat, Farma Naděje, Šance zvířatům nebo Moravskoslezský spolek na ochranu zvířat.

Jenže Petr Sokolík by rád pomohl i dalším zařízením. A k útulkům se rozhodl zařadit i azylové farmy. „Vždy jsem cítil trošku nespravedlnost, že pomáháme jen psům a kočkám. Vždyť i jiná zvířata cítí stejně emoce jako strach, bolest, milují a touží po lásce. 
A proto mě napadla akce, která bude pro všechna zvířata. Den zvířat bude akcí nejen pro psí a kočičí útulky, ale i pro zařízení, kde pomáhají týraným koním a hospodářským zvířatům,“
komentuje Sokolík.

Tak trochu jiná Tříkrálová sbírka

A kolik že se vybírá? Sbírka je postavena na příspěvcích ve výši 50 korun. Tato částka nikoho nezruinuje, stačí si odpustit jedno kafčo v kavárně. Pokud se chcete připojit, můžete částku poslat na sbírkový účet 2901198295/2010 s variabilním symbolem 50.

Celá sbírka byla spuštěna na začátku září a bude trvat až do 4. října, kdy je Mezinárodní den zvířat. Autor vybral celkem 60 zařízení a k jejich výběru přistupoval opravdu pečlivě. „Základními kritérii pro zařazení do projektu byla kontrola hospodaření na transparentním účtu, pravidelné kontroly od Krajské veterinární správy, aktivní snaha o umísťování zvířat (v případě útulků), kladné reference a zároveň, aby vybraný spolek nebyl městský. To není nic proti městským útulkům, moc si jich vážíme, ale jejich činnost by mělo platit město ze svého rozpočtu,“ dodává autor.

Petr by rád z projektu Den zvířat udělal každoroční akci, která bude podobná Tříkrálové sbírce, tedy osvědčenému a známému projektu, kterému lidé věří a nebojí se o svůj příspěvek. Doposud akce Běhejme a pomáhejme útulkům ppodpořila více než 40 organizacím částkou přes 1,8 milionu korun. Bližší info najdete na stránkách www.denzvirat.cz.

Foto Běhejme a pomáhejme útulkům

Štítky Běhejme a pomáhejme útulkům, útulky, Den zvířat, sbírka, charita, projekt, Praha, Krajská veterinární správa

Po charitativních bězích pro útulky vznikla i sbírka, pomůže psům i týraným koním  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.