Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krávy žily v půl metru vlastních výkalů. Ochránci podali trestní oznámení

Organizace Hlas zvířat obdržela oznámení týkající se týrání většího počtu zvířat. A na místě se jim naskytl opravdu tristní pohled. Záběry zachycují krávy postávající a brodící se přibližně 50 centimetry výkalů.

„Začátkem srpna 2019 jsme podali obsáhlý podnět k prošetření případu týrání zvířat na Krajskou veterinární správu a další orgány. KVS údajně na místo přijela, avšak krátce na to i přes mnohá porušení opět odjela, jelikož na místě nebyla odpovědná osoba a nemohla tak KVS dle jejich názoru podat podnět k odebrání zvířat,“ popisuje případ Hlas zvířat.

Záběry zachycené Hlasem zvířat najdete ZDE.

Dále Hlas zvířat komunikoval s Městským úřadem Svoru. A ten sdružení na konci měsíce vyrozuměl s tím, že před zahájením správního řízení svolává místní šetření a ústní jednání spojené s místem ohledání. „Jelikož úřad vyrozuměl i chovatele a vlastníka nemovitostí, čímž jim dal necelý měsíc k tomu, aby odstranili důkazy a odvezli zvířata na jatka, vydali se naši spolupracovníci na místo k prošetření aktuálního stavu věci. Co viděli na místě, nečekal asi nikdo,“ komentovali ochránci zvířat.

Podle ochránců ale nešlo jen o výkaly. Řada zvířat neměla identifikační známky. Navíc Hlas zvířat zveřejnil informaci, že společnost vlastnící tato zvířata údajně dostala v minulosti přes 60 milionů korun v podobě dotací. „Na celou halu (cca 120 zvířat) jsou zde pouze čtyři žlaby s vodou. Ty jsou navíc zaházené senem,“ upozornili pracovníci Hlasu zvířat.

Organizace podala trestní oznámení pro podezření z trestných činů v souvislosti s týráním zvířat a dotačních podvodů. Dále pořídili aktivisté záběry, podle kterých měli majitelé ještě před návštěvou KVC a České plemenářské inspekce odklízet výkaly. „Pravděpodobně ukryli nebo odvezli neoznačená zvířata,“ spekulovali ochránci.

Podle zpravodajství FTV Prima se na místo inspektoři KVS v uplynulých dnech vypravili, situaci ale za příliš vážnou nepovažují. Celou událostí se i nadále zabývají nejen veterináři, ale také policisté a pracovníci České plemenářské inspekce.

Foto Hlas zvířat

Štítky Českolipsko, týrání, krávy, výkaly, Hlas zvířat, FTV Prima

Krávy žily v půl metru vlastních výkalů. Ochránci podali trestní oznámení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.