Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberečtí hygienici dali na táborech patnáct pokut, kontrol bylo přes sto

Hygienici v Libereckém kraji v souvislosti s letními dětskými tábory letos provedli 109 kontrol a odhalili jednu neohlášenou zotavovací akci. Za zjištěné nedostatky uložili 15 pokut za 14 000 korun. Sankcí bylo nejvíc za poslední čtyři roky.

Podle hygieniků to ale neznamená, že by se kvalita táborů v kraji zhoršila. „V letošním roce na území našeho kraje zavítali ve větší míře provozovatelé, kteří zde tábory dosud nepořádali a které jsme se snažili prioritně zkontrolovat. Dále pak byly pokuty navázány na nevyhovující výsledky laboratorních rozborů odebraných vzorků pitné vody," uvedla krajská ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Kateřina Hochmalová.

Závady ve stravování

Nejčastější byly stejně jako v minulých letech závady ve stravování. „Zároveň je třeba říci, že pořadatelé se jich nedopouštěli úmyslně, ale buď z nevědomosti či nedostatku zkušeností," řekla Hochmalová. Průběh letní dětské rekreace hodnotí hygienici jako klidný, bez mimořádných událostí. Nezaznamenali ani žádná hromadná či horečnatá onemocnění. „Zkontrolovali jsme více než polovinu nahlášených akcí a můžeme říci, že úroveň táborů v Libereckém kraji je velmi dobrá i přes zjišťované, většinou drobnější, nedostatky," dodala. Hygienici obdrželi i pět podnětů ze strany rodičů, čtyři zamítli a jeden řeší.

V kraji se letos dětských táborů zúčastnilo 17 658 dětí, což je o 2500 více než loni. Hygienici zkontrolovali 99 táborů, čtyři jiné podobné akce a šest poskytovatelů stravovacích služeb. Odhalili dodatečně zamrazené potraviny s prošlou dobou spotřeby i domácí potraviny neznámého původu, neoznačené nádoby na pitnou vodu nebo byla voda skladována na slunném místě. Nedostatky byly i v zajištění podmínek pro osobní hygienu dětí nebo chyběly podlážky proti vlhku pro uložení osobních věcí ve stanech. V šesti případech hygienici na základě špatných výsledků laboratorních testů omezili používání individuálního zdroje vody, což jsou prameny či studánky.

Méně klíšťat, více vos

Nemocnost dětí byla nízká, ve zdravotních denících převažovaly záznamy o drobných úrazech typu odřenin a naraženin, bolesti hlavy související s horkým počasím a únava. „Vzhledem ke klimatickým podmínkám byl zaznamenán nižší výskyt přisátých klíšťat, v srpnových bězích táborů pak byl zaznamenán vyšší výskyt vos,"  informovala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Autoři

Štítky rekreace, zdraví, děti, Liberec, Liberecký kraj, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí hygienici dali na táborech patnáct pokut, kontrol bylo přes sto  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.