Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Biatlonistka Markéta Davidová pózuje se zajíčkem, je tváří projektu Pomáhám přírodě

Markétu Davidovou už zná celý svět. A zdaleka ne jen ten biatlonový. Zatímco v dresu a s puškou v ruce ji pozná snad každý, při pohledu na fotku u článku jste možná zaváhali. Ale i tohle je mladá biatlonistka z Janova nad Nisou. Tentokrát vyměnila lyže za zajíčka a sportovní oblečení za sukni. Je totiž jednou z tváří projektu Pomáhám přírodě.

Nejen Markéta, ale i další známé osobnosti, které možná na první pohled na fotkách ani nepoznáte, se zapojily do fotografického projektu Pomáhám přírodě, který představuje veřejnosti důležitá témata, jako například sběr mláďat, sucho a zadržování vody v krajině a prezentuje i činnosti záchranných stanic. „Naučme se žít v souladu s přírodou, naučme se ji respektovat a vážit si jí,“ zní motto celého projektu. Stojí za ním ochranářská skupina JARO. Ta aktivně ochraňuje přírodu, pracuje na osvětě a v záchranné stanici pečuje o divoká zvířata.

Z fotografií je sestaven kalendář na rok 2020. Na stránkách www.pomaham-prirode.cz si můžete kalendář, nebo tematickou knížku zakoupit a penězi tak podpořit nejen chod záchranné stanice, ale další ochranářské projekty.

Za dechberoucími portréty, které jsou tajemné a trochu mystické, stojí fotografka Jana Plechátová. Ta vdechla celému fotografickému projektu život a díky ní fotografie upozorňují na důležitá témata, ale zároveň jsou uměleckými díly.

Markétu oslovila fotografka projektu a když mladá biatlonistka zjistila, že jde o projekt na podporu zvířat a přírody, ani na chvilku nezaváhala. „Neváhala jsem, protože zvířata miluju. Přišlo mi to jako skvělá myšlenka, poradit lidem jak se chovat lesním zvířatům. Bohužel se hrozně často stává, že lidé v dobrém úmyslu „zachraňují“ zvířata z lesa a ty pak úplně zbytečně vyrůstají v záchranných stanicích,“ uvádí Markéta Davidová.

Vedle Markéty Davidové se do projektu zapojily i další české osobnosti, například Lucie Vondráčková, Iva Pazderková, Patricie Pagáčová (dříve Solaříková) Marta Jandová, Kateřina Hrachovcová, Václav Noid Bárta, Andrea Růžičková nebo Milan Peroutka, David Kraus a Přemek Forejt.

A právě téma zbytečně „zachraňovaných mláďat“ se stalo ústředním motivem focení. „Zajíček focený s Markétou byl zachráněn zcela zbytečně, a tím ztratil šanci na svůj přirozený život. Proto je důležité rozpoznat, kdy je a není pomoc nezbytná! A také je důležité zvířatům umožnit, aby se nemusela stahovat ze svého přirozeného prostředí do toho našeho, kde jim hrozí více nebezpečí,“ upozorňují autoři projektu.

Samotné focení probíhalo podle Makuly skvěle. „Lidé okolo tohoto projektu jsou naprosto skvělí. Já vlastně do poslední chvíle nevěděla, co mě čeká za zvířátko a nakonec to byl malinký zajíček,“ dodává Davidová.

Při tvorbě portérů s Makulou a zajíčkem vzniklo i video

Foto Pomáhám přírodě

Štítky Pomáhám přírodě, Markéta Davidová, zvířata, příroda, projekt, biatlonista, Janov nad Nisou, Patricie Pagáčová, lyže, Marta Verner, Václav Noid Bárta, Lucie Vondráčková, Andrea Růžičková, Iva Pazderková

Biatlonistka Markéta Davidová pózuje se zajíčkem, je tváří projektu Pomáhám přírodě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.