Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Libereckém kraji přibylo dětí, které mají ve škole obědy zdarma

V Libereckém kraji přibylo dětí, které mají ve škole obědy zdarma. Zatímco před pěti lety na začátku projektu kraj přispíval na obědy pro 165 dětí z 23 škol, v tomto školním roce už jich bude 1362 ze 71 škol. Z programu ministerstva práce a sociálních věcí na to kraj získal bezmála 7,7 milionu korun. Pomoc je adresná a konkrétní, proto v ní chce Liberecký kraj pokračovat.

„Dotazníkové šetření, které proběhlo v mateřských a základních školách v lednu, prokázalo, že projekt zvyšuje účast na vzdělávání a začlenění dětí do kolektivu. Zlepšuje také jejich společenské a stravovací návyky. To, že se projekt stává významnou součástí pomoci dětem z uvedené cílové skupiny, dokazuje i nárůst počtu zapojených škol," řekl náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj má s programem dlouholeté zkušenosti, stál u jeho zrodu a na obědy chudých dětí přispívá v mateřských a základních školách od druhého pololetí školního roku 2015/2016. V Libereckém kraji je zhruba 440 mateřských a základních škol, do kterých chodí více než 56 tisíc dětí. Do projektu se zapojilo 16 procent škol, nejvíc na Liberecku, Českolipsku a Frýdlantsku. „Oslovujeme starosty, oslovujeme školy a vysvětlujeme metodiku, díky tomu se počet zapojených škol zvedá," dodal Tulpa.

Obědy pro děti financuje ministerstvo práce a sociálních věcí z evropských dotací v operačním programu potravinové a materiální pomoci. Na období 2014 až 2020 z něj může Česko získat na pomoc lidem v nouzi zhruba 400 milionů korun. Cílem je zajistit dětem od tří do 15 let pravidelnou stravu ve školních jídelnách. Pomoc mohou dostat děti z mateřských a základních škol i víceletých gymnázií z rodin, které přes čtvrt roku pobírají dávky.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky obědy, děti, Liberecký kraj, projekt, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, základní škola, Petr Tulpa, Starostové pro Liberecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji přibylo dětí, které mají ve škole obědy zdarma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.