Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Se sudem piva na zádech na Ještěd? Vítězi stačila tři čtvrtě hodinka

V sobotu pořádal Jizersko-ještědský horský spolek (JJHS) již šestnáctý ročník závodů ve vynášení sudů piva na vrchol Ještědu v rámci tradičních oslav Ještědu. Závody se konají s jednou výjimkou pravidelně od roku 2003.

 Závody ve vynášení sudů piva spočívají jednoduše v tom, že závodníci vynášejí na zádech plné sudy piva od spodní stanice lanovky na vrchol Ještědu. Letos se pojedenácté konala i dámská kategorie této disciplíny s 15litrovými sudy a organizátoři navíc předloni obnovili kategorii 30litrových sudů, která doplnila královskou kategorii 50litrových sudů. Předloni se poprvé při dala tak é kategorie rodič s dítětem v krosně. Letos počasí závodům přálo a všechny sudy se podařilo vynést až na vrchol.

Rekord 37 minut

V mužské kategorii 50litrových sudů zvítězil Radim Třešňák (držitel rekordu v počtu výstupů na Ještěd během 24 hodin) v čase 00:45:52, který letos porazil rekordmana Zdeňka Páchu. Ten skončil druhý v čase 00:46:33 a zaostal tak za svým vlastním rekordem 00:37:00 z roku 2013. Třetí byl stejně jako loni Petr Schneider (vítěz úplně prvního ročníku z roku 2003). Na vrchol dále dorazili s 50litrovými sudy Jiří Sobotka, David Franěk, Jan Jon a Zdeněk Andres.



V mužské kategorii 30litrových sudů zvítězil ostřílený závodník Milan Marhan v rekordním čase 00:32:20. Za ním následovali Michal Dlouhý, David Mazáč, Petr Pošta, Zdeněk Balšán, Miroslav Karl, Jan Kocourek a Petr Spálovský.

V ženské kategorii zvítězila Jana Václavíková v čase 00:38:18. Druhé dělené místo obsadily Markéta Baňková a Jana Škorpilová v čase 00:43:45.

V kategorii rodiče s dítětem v krosně byl letos překonán rekord 00:23:00, který vytvořil Martin Stezka v roce 2017. V rekordním čase 00:21:56 zvítězil Roman Knížek, následovali Ondřej Kůrka, Petr Ježek, Štěpán Stejskal, Iva Stejskalová, Kateřina Krutská, Lukáš Rajchl, Adéla Melicharová a Tereza Poštová.

Autoři | Foto Pavel Schneider

Štítky Ještěd, pivo, sud, soutěž, závod, oslavy ještědu, rekord, Jiří Sobotka, Petr Ježek, Michal Dlouhý, Markéta Baňková, Jan Kocourek

Se sudem piva na zádech na Ještěd? Vítězi stačila tři čtvrtě hodinka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.