Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Co bude se stále zavřeným koupákem v Jilemnici? Vedení hledá cestu k jeho využití

Jilemnické koupaliště je už 12 let zavřené. Minulé vedení radnice se sice chtělo pustit do jeho rekonstrukce, v referendu to ale neprošlo. Současné vedení jilemnické radnice si nechá vypracovat nové studie.

V Jilemnici na Semilsku znovu řeší, co s léta zavřeným areálem koupaliště. Předchozí vedení radnice připravilo projekt rekonstrukce, která měla stát 76 milionů korun, lidé ale tuto variantu v referendu před dvěma lety odmítli. Radnice si teď nechává zpracovat nové studie. K veřejné diskusi by je vedení města chtělo předložit v příštím roce, řekl starosta Vladimír Richter. Budoucnost zchátralého areálu je podle něj třeba řešit.

Venkovní areál koupaliště v Jilemnici se léta potýkal se špatnou kvalitou vody, od roku 2007 je zavřený a zarůstá zelení. Betonová vana je vypuštěná. „Je poškozená, není ji možné napustit vodou, protože by se ztrácela,“ řekl Vladimír Richter. Obyvatelé města tak musí v létě na koupaliště jinam. Radnice hledá možnosti, jak koupaliště obnovit. Jednou z možností je podle starosty biotop. Náklady na jeho vybudování se odhadují zhruba na 40 milionů korun, v úvahu ale podle něj přichází například i oprava betonové vany. Kolik by taková varianta stála, ukáže studie.

Minulé vedení města chtělo na místě původní nádrže o rozloze zhruba 3000 metrů čtverečních vybudovat koupaliště o ploše asi 500 metrů čtverečních s dětským brouzdalištěm s nerezovými vanami, skluzavkou, tobogánem a vodními prvky. Součástí projektu byla provozní budova a parkoviště. Počítalo se i se solárním ohřevem vody, podobně jako to mají v nedalekém Turnově. Umožnilo by to prodloužit sezonu a ohřát vodu při výkyvech počasí. Záměr v roce 2016 schválili zastupitelé, části z nich se ale stejně jako velké části obyvatel města zdál projekt předražený. V referendu se pak proti stavbě vyslovilo bezmála 82 procent zúčastněných.

Autoři | Foto Město Hejnice

Štítky Jilemnice, koupaliště, Semilsko, radnice, referendum, Vladimír Richter, okres Semily

Co bude se stále zavřeným koupákem v Jilemnici? Vedení hledá cestu k jeho využití  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.