Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Řetězec Penny Market dostal pokutu 140 tisíc korun, špatně označoval nebezpečné výrobky

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělila řetězci Penny Market pokutu ve výši 140 tisíc korun za špatné nebo chybějící označování nebezpečných chemických směsí v čistících a pracích prostředcích.

Obchodní řetězec se tak dopustil hned několika správních deliktů. „Výrobky byly vyrobeny v Evropské unii nebo byly vyrobeny pro tento obchodní řetězec v České republice,“ uvedla mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová.

Výrobky jednak nesplňovaly označení podle nařízení CLP, navíc ale směsi a detergenty nebyly při uvedení na český trh oznámeny do registru CHLAP Ministerstva zdravotnictví České republiky. „Tím řetězec porušil základní povinnost každého distributora při uvádění nebezpečných chemických látek a směsí na trh,“ řekl za ČIŽP Lukáš Trávníček.

U dvou kontrolovaných výrobků navíc inspektoři odhalili, že jsou označeny jiným názvem, než je uvedený v bezpečnostním listu. „Název směsí je identifikační údaj potřebný k tomu, aby mohla být směs identifikována. Zároveň se pod tímto názvem ohlašuje i do registru MZ ČR,“ dodal Trávníček. 

Výrobky, u kterých inspektoři našli různé nedostatky, byly na český trh uvedeny v době necelých tří let. Proti pokutě se společnost odvolala, Ministerstvo životního prostředí ji ale potvrdilo.

Foto cizp.cz

Štítky Penny, pokuta, ČIŽP, Penny Market, Česká inspekce životního prostředí, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Evropská unie, Radka Burketová, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Řetězec Penny Market dostal pokutu 140 tisíc korun, špatně označoval nebezpečné výrobky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.