Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Začínají Dny českého piva. Po celé republice můžete ochutnat svatováclavské speciály

Povstaňte, jdeme na pivo! Tak zní heslo už sedmého ročníku Dnů českého piva. Slavnosti oblíbeného zlatavého moku se konají po celé republice a nabídnou bohatý program, ale i speciálně navařené svatováclavské pivo. Akce začíná 24. září a trvá až do 30. září.

„Zářijové Dny českého piva jsou skvělou příležitostí pro dlouho odkládané setkání s přáteli nebo třeba pro rodinný výlet do blízkého pivovaru. Právě duch pospolitosti a hrdost na umění českých pivovarníků je to, co po staletí podporuje tradiční česká hospoda a co bychom rádi předali i dalším generacím,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

Víte, jak se určí kvalita pěny?
Kvalitu pivní pěny určují výzkumníci měřením času „padání sondy“ položené na pěnu. Padá-li pěna moc rychle, pivo je odborníky negativně posouzeno.

Hlavním motivem akce je posílit českou tradici setkávání sousedů a přátel u dobrého čepovaného piva v tradičním prostředí našich hospod a hospůdek. Řada podniků svým návštěvníkům vedle svatováclavských speciálů nabídne také kulinářské pivní menu. Některé pivovary chystají i pestré doprovodné aktivity chystají. Kde ve vašem okolí vám načepují něco extra se dozvíte na oficiálních webových stránkách. Sledovat můžete také facebookový profil Dny českého piva.

„Pivo“
Slovo pivo pochází ze staroslověnštiny a znamná nápoj nejrozšířenější.

„Pro českou pivní kulturu je nezbytné, aby se konzumenti začali pozvolna vracet k čepovanému pivu. To v posledních letech v souboji s baleným pivem pomalu ztrácelo dech. Vaříme nejlepší pivo na světě a měli bychom si ho umět náležitě vychutnat v tradiční české hospodě se vším, co k ní patří. A čepovanému pivu se zkrátka nic nevyrovná," řekl předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal.

Budějovický Budvar připravil na Dny českého piva speciální nefiltrovaný Budvar 33. Je hořký a podle toho dostal jméno. Má totiž 33 jednotek hořkosti a to především díky českému chmelu agnus, který patří k jedné z nejvíce hořkých odrůd vůbec. Kam v Budějcích na pivní speciály zajít najdete v mapě na webu.

Autoři | Foto Budějovický Budvar

Štítky Dny českého piva, pivo, slavnosti, Budějovický Budvar, české pivo, hospoda, pěna, Český svaz pivovarů a sladoven, nápoj, pivovar, umění

Začínají Dny českého piva. Po celé republice můžete ochutnat svatováclavské speciály  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.