Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé si přes rok stěžují na zápach z Likta. Firma nyní žaluje zastupitelku Pavlovou

Civilní žalobu pro poškozování dobrého jména podala na libereckou opoziční zastupitelku Marii Pavlovou (Změna pro Liberec) liberecká firma Likto, která se zabývá odlakováním. Zastupitelka usiluje o to, aby pro firmu platila přísnější pravidla kvůli vypouštěným emisím. Jednatel firmy René Chrastecký řekl, že po zastupitelce požadují omluvu za šíření nepravd. Pavlová to označila za trapné.

„Paní Pavlová není jako obyčejný člověk, ale vystupuje jako zastupitelka a v tom případě i jako veřejná osoba a nemůže plácat nějaké věci jako strejda v hospodě," uvedl Chrastecký. Pavlová postup firmy označila za trapný. „To není moje soukromá záležitost. Jednám na základě toho, že se občané obrátili na nás, na zastupitele," řekla.

Odlakování barev

Likto se zabývá termickým odlakováním nánosů barev a laků. Někteří obyvatelé si už více než rok stěžují na občasný nesnesitelný zápach a obavy mají i z toho, co ovzduší uniká. Pavlová se s kolegy ze Změny zapojila do snah, aby pro firmu platila přísnější pravidla. „Problém je v tom, že není možnost zpětné kontroly, co bylo v termických odlakovacích zařízeních likvidováno a nelze tedy zjistit, co způsobuje výskyt chemického zápachu v okolí," uvedla Pavlová.

Firma má povolení k provozu bez specifických emisních limitů. Její provozovna je v husté zástavbě na pomezí Vesce a Doubí. „Lidé, kteří žijí v těsné blízkosti této provozovny, si chodí stěžovat na všechny příslušné úřady na občas nesnesitelný zápach a kouř," uvedla za Změnu Zuzana Tachovská. Chrastecký považuje počínání zástupců Změny za snahu získat přízeň voličů. „V rámci předvolební kampaně tady (loni) proti nám rozjeli štvavou kampaň za účelem získání politických bodů. Víceméně tady vytvořili skupinu lidí, kteří na nás posílali kontroly, které ale nikdy nic závažného nezjistily," uvedl.

Letos 35 kontrol

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) jen do letošního května provedla ve firmě 35 kontrol na ovzduší a sedm z hlediska ochrany odpadového hospodářství. Žádný přestupek sice inspekce nezjistila, iniciovala však u kraje, aby zpřísnil podmínky pro provoz. Řízení dosud není uzavřeno. Inspekce dostala od obyvatel i podnět, že továrna vypouští karcinogeny či větší množství těkavých organických látek. „Změřili jsme zdroj a jsem ráda, že se obava občanů nepotvrdila," řekla již dříve ředitelka libereckého inspektorátu ČIŽP Hana Kolářová.

Autoři | Foto Likto CZ

Štítky ovzduší, soud, změna pro liberec, pavlová, likto, Liberec, Česká inspekce životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé si přes rok stěžují na zápach z Likta. Firma nyní žaluje zastupitelku Pavlovou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.