Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hygienici kontrolovali dětská pískoviště. Na jediném našli parazity

Hygienici zjistili zvýšené množství parazitů na jediném z 16 kontrolovaných pískovišť v Libereckém kraji. Při poslední předchozí kontrole z roku 2015 nevyhověl z 24 odebraných vzorků také jen jeden, a to pro přítomnost vyššího počtu enterokoků, které jsou ukazateli fekálního znečištění.

Při letošních kontrolách jedno pískoviště nevyhovělo kvůli výskytu parazitů. Písek obsahoval mikroorganismus geohelminti. „Geohelminti jsou parazité, kteří jsou přenášeni díky vajíčkům přítomným ve stolici, jež kontaminují půdu, písek. Zdrojem nákazy jsou v našich podmínkách nejčastěji kočky a psi," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Pokud se vajíčka dostanou do organismu dítěte, tak potom podle ní děti špatně prospívají a jsou náchylnější i k jiným nemocem.

Kolik je v kraji pískovišť

Hygienici také letos zjišťovali, kolik je v kraji pískovišť. Z celkových 215 obcí v regionu získali údaje ze 152. Z nich pak nemá žádné venkovní hrací plochy pouze 40. Ve zbylých 112 obcích je 371 hřišť a hřiště s pískovištěm jsou ve 44 obcích. Před čtyřmi lety podle zjištění hygieniků bylo 267 hřišť v 85 obcích v kraji, z toho bylo 189 hřišť s pískovišti.

„Celkově můžeme říci, že provozovatelé, jimiž jsou především obce a města, respektují požadavky platné legislativy. V rámci preventivních opatření se snaží pískoviště a herní plochy zabezpečit. Tyto plochy jsou většinou oplocené, písek je vyměňován v doporučené četnosti, provozní řády jsou vyvěšeny, některá pískoviště jsou i zakrývána," uvedla krajská ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Kateřina Hochmalová.

Lidé pravidla nerespektují

Provozní řády ale podle ní často nerespektuje veřejnost. Písek není návštěvníky hřišť zakrýván, ani když je plachta k dispozici, a oplocení i herní prvky jsou ničeny. „Samotná snaha provozovatelů nestačí. Je třeba součinnosti uživatelů těchto ploch, majitelů domácích mazlíčků, obecně veřejnosti, aby parky, veřejné hrací plochy, pískoviště byly příjemným a bezpečným místem k odpočinku a relaxaci," dodala.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky zdraví, hygiena, Liberec, hřiště, děti, pískoviště, parazitismus, Liberecký kraj, Písek, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici kontrolovali dětská pískoviště. Na jediném našli parazity  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.