Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecký kraj opět pomůže sociálním službám na začátku roku

Liberecký kraj opět pomůže sociálním službám s financováním na začátku roku, než přijdou peníze od státu. V rozpočtu na to už potřetí vyčlenil deset milionů korun. O pomoc s předfinancováním mohlo požádat 220 služeb, možnosti ale využilo jen 99. Kraj jich podpoří 93, ostatní žadatelé nesplnili podmínky. Novinářům to dnes Peníze jsou určené hlavně na zajištění provozu a mzdy zaměstnanců v prvních měsících roku.

Celkově žádá kraj na financování sociálních služeb pro příští rok bezmála miliardu korun. Je to zhruba o 40 procent víc než žádal na letošní rok, kdy požadoval 712 milionů. Stát tradičně podporu krátí, kraj tak letos dostal 626 milionů korun, dalších 41 milionů přidal stát na sociální služby v září. Na příští rok bude ale potřeba peněz víc. „Ten nárůst spočívá nejen v růstu osobních nákladů, ale i v rozšiřování služeb, které jsou v kraji nabízeny," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Rostou také náklady na energie, navíc končí financování některých projektů z evropských peněz, a pokud je chce kraj zachovat, musí na ně žádat peníze.

Sám Liberecký kraj je zřizovatelem 19 zařízení sociálních služeb, jejichž služeb využívá téměř 1700 lidí. Jde většinou o pobytová zařízení, která zajišťují 80 procent lůžkové péče v kraji. Liberecký kraj letos na provoz svých organizací dává 147 milionů korun, o 12 milionů víc než loni. Dalších deset milionů jde na předfinancování sociálních služeb na začátku roku. „Poskytujeme také individuální dotace. Letos jsme takto rozdělili celkem 6,6 milionu korun," doplnil náměstek hejtmana Pavel Svoboda (ČSSD).

Zajištění sociálních služeb je podle hejtmana úkol státu, kraje a obcí, problémem je ale každoroční nejistota a výše státní podpory. „Důležité je nastavit model nějakého víceletého financování s alespoň tříletými smlouvami tak, aby poskytovatelé věděli, jak budou financovat služby nejenom v lednu 2020, ale také v roce 2021 nebo 2022, aby dokázali plánovat personální výdaje i další věci," řekl Půta. Aby také byl jasný podíl rozpočtů krajů a obcí a také jasně stanovené spoluúčasti klientů. „Jsem rád, že na straně kraje a měst a obcí probíhá v rámci komunitního plánování diskuse o rozsahu a významu jednotlivých služeb," dodal Půta.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky sociální služby, Liberecký kraj, peníze, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Pavel Svoboda, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj opět pomůže sociálním službám na začátku roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.