Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Uran dostane novou fasádu. Bude z pozinkovaného plechu a navrhli ji re:architekti

Budova Uranu pod libereckým vlakovým nádražím dostane novou fasádu. Vítězný návrh vzešel z architektonické soutěže, kterou vypsalo město a hodnotící komise nakonec vybrala práci architektonické kanceláře re:architekti. Ta nyní zpracuje projektovou dokumentaci.

Uran je nyní v dezolátním stavu, nová fasáda by měla přispět k tomu, že dům přestane ohrožovat kolemjdoucí. Re:architekti vsadili na pozinkovaný plech. „Takové řešení v Liberci příliš není vidět, v zahraničí ale je. V Liberci to je zřejmě jen na budově nanocentra, plechy jsou měděné a na budově vytváří zajímavé plastické tvary,“ uvedl primátor města Jaroslav Zámečník.

Podle něj proběhne rekonstrukce pláště budovy za plného provozu. „Při představě, že se budova vyklidí, budeme muset přeložit kamerový systém, pronajmout další místnosti, zavést tam informační systém magistrátu, tak to by stálo minimálně jednotky ne-li desítky milionů korun na dobu rekonstrukce," dodal Zámečník.

Do soutěže o novou fasádu Uranu se přihlásilo celkem pět zájemců. „Pět nabídek bylo hodnoceno na základě dvou kritérií. Prvním kritériem byla celková architektonická a stavebně technická kvalita návrhu a druhým kritériem byla celková cena projektových prací,“ upřesnila mluvčí radnice Jana Kodymová.

Soutěžní návrhy na opravy fasády uranu

Čtvrtek, 3. října 2019, 11:27

Soutěžní návrhy na opravy fasády uranu
Soutěžní návrhy na opravy fasády uranu

Podle ní uspěli re:architekti v obou hodnotících kritériích. Jejich projekt vyjde město na dva miliony korun.

Budova Uranu

Uran postavený v roce 1969 město získalo bezplatně od státu v roce 2005. Nyní má v rozlehlém objektu asi 180 zaměstnanců, základnu tam má městská policie, je tam i odbor sociální péče a část agendy dopravy. Kromě rekonstrukce přízemí v roce 2009 neprošel Uran žádnou významnou opravou. Na kompletní obnovu je podle loňského stavebně-technického průzkumu potřeba kolem 150 milionů korun. Primátor již dříve uvedl, že se to vymyká finančním možnostem města, proto se bude opravovat jen obvodový plášť, který je nebezpečný pro své okolí. Kolem budovy je ochranné lešení, aby nic nespadlo z fasády na chodník, který vede k vlakovému nádraží. Objekt s ocelovým skeletem stojí u autobusového nádraží na třídě 1. máje.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky uran, fasáda, re:architekti, architekt, plech, Liberec, Jaroslav Zámečník

Uran dostane novou fasádu. Bude z pozinkovaného plechu a navrhli ji re:architekti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.