Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Tržní náměstí se promění. Radnice na novou podobu vypsala soutěž

Liberec by za dva měsíce měl vědět, jakou změnu do budoucna dozná podoba Tržního náměstí u plaveckého stadionu. Vypsal kvůli tomu urbanisticko-architektonickou soutěž. Primátor Jaroslav Zámečník (SLK) řekl, že napřímo oslovili tři architektonické kanceláře, které se něčím takovým v minulosti už zabývaly.

„Potřebujeme to z toho důvodu, že se v současnosti projektuje Nová Pastýřská. Ta bude vyústěna do Tržního náměstí a doprava bude proudit přes Tržní náměstí do ulice Durychovy," uvedl. Nová dopravní tepna, takzvaná Nová Pastýřská, by měla zklidnit dopravu kolem radnice a odlehčit jedné z nevytíženějších křižovatek v Liberci, která je na Šaldově náměstí. Výstavbu nové komunikace i úpravy Tržního náměstí by podle primátora chtělo město zahájit v roce 2021.

Na Tržním náměstí ve tvaru trojúhelníku je městský plavecký stadion, rockový klub, obytné domy, restaurace a vede z něj cesta k výstavišti, parku, kasárnám, několika školám či obchodnímu domu. Zámečník uvedl, že návrhy architektů by měly řešit jak vzhled náměstí, tak i návaznost na dopravu a bývalý areál výstaviště.

Místní by si přáli mít na náměstí vzrostlé stromy, prostor pro děti, klidové zóny, funkční vodní prvek a jen menší plochu pro parkování. Dnes slouží náměstí převážně jako parkoviště. Místní požadují i kultivaci prostoru s popelnicemi, bezpečnější přecházení silnice a odstranění zákoutí, kde pobývají bezdomovci. Zároveň odmítají výstavbu protihlukových stěn jako řešení nadměrného hluku, které způsobí zvýšená doprava po dostavění Nové Pastýřské. Bez protihlukových stěn se musejí ve svých návrzích obejít i oslovení architekti. Své návrhy budou prezentovat 5. prosince.

Autoři | Foto

Štítky Liberec, Tržní náměstí, architektura, doprava, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tržní náměstí se promění. Radnice na novou podobu vypsala soutěž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.