Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberecký kraj podpoří jedenáct projektů, které pomohou zadržet vodu

Liberecký kraj podpoří 11 projektů, které pomohou zadržet vodu v krajině a zmírnit dopady sucha. Celkem na ně kraj z dotačního programu dá šest milionů korun, podobné dotace rozděluje poprvé. Přidělení dotací musí ještě schválit zastupitelé, řekl krajský radní pro životní prostředí Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj). S podporou projektů na zmírnění dopadů sucha počítá kraj i v příštím roce, v rozpočtu budou dva miliony, další peníze plánuje přidat z přebytku letošního hospodaření.

„Snažíme se podporovat menší, přírodě blízká opatření, která pomohou zajistit dostatek podzemní i povrchové vody pro život v krajině. Jedná se například o vybudování či obnovu tůní, malých vodních nádrží, revitalizaci drobných vodních toků, přerušení odvodňovacích meliorací či výsadbu remízků," řekl Löffelmann. Srážkový propad v uplynulých pěti letech dosáhl podle něj v Libereckém kraji v průměru 757 milimetrů, a byl tak nejvyšší v České republice.

Podle radního zatím není připraveno dost projektů, aby je bylo možné realizovat ještě v letošním roce, a tak nebylo nutné částku zvyšovat, přestože na to byl kraj připravený. „Sešlo se nám 19 žádostí, z toho jedna nesplnila podmínky dotace. Podpořeno bylo 11 projektů, ty ostatní ne že by byly špatné, ale nebyly s přípravou tak daleko," řekl Löffelmann. Svou roli při rozhodování ale podle něj hraje například i vlastní podíl žadatele. Dotaci mohou získat podniky, občanská sdružení, ale také města a obce.

Kraj chce rovněž pomoci spolufinancovat větší akce, které uspěly se žádostí o evropskou dotaci z Operačního programu Životní prostředí, přispívá podle radního také městům a obcím na projekty zaměřené na zachycování dešťové vody. Takový projekt připravují například v České Lípě. „Chceme na dvůr mezi budovami městského úřadu umístit zařízení, které by umožňovalo jímat, čistit a přečerpávat dešťovou vodu tak, aby se dala používat na zalévání a k úklidu. V době, kdy je vody málo, jsou zrovna toto činnosti, u kterých se dá pitná voda nahradit upravenou dešťovou," řekl místostarosta Martin Brož (ANO). Na projekt chce město žádat krajskou dotaci.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky voda, správa, sucho, dotace, Liberecký kraj, projekt, Jiří Löffelmann, Starostové pro Liberecký kraj, povrchová voda, Martin Brož, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj podpoří jedenáct projektů, které pomohou zadržet vodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.