Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIZUALIZACE: U krajského úřadu rostou nové domy. Budou tu stovky bytů, domov pro seniory i obchody

Na místě zchátralého areálu bývalých Montážních závodů v dolním centru Liberce bude nová zástavba s 300 byty, kancelářemi a prostory pro obchody, kavárny a restaurace. Na projektu za stamiliony korun se podílejí tři investoři. Nabídne 114 družstevních bytů, zhruba 90 bytů do vlastnictví a podobný počet bytů nájemních určených seniorům. První obyvatelé by se do nových bytů měli stěhovat ve druhé polovině příštího roku, hotovo bude začátkem roku 2022.

„Je to asi největší konverze průmyslové lokality v Liberci," řekl architekt Radim Kousal, který je autorem projektu. V území zůstane zachováno několik hodnotných budov. „Ostatní objekty, z nichž většina jsou jednopodlažní průmyslové haly, jsou určeny k přestavbě," dodal. Většina těchto objektů už šla k zemi a v areálu se čile staví. V budoucnu by se tak měl bývalý tovární areál změnit v obytnou zónu, kterou už nebudou lidé muset složitě obcházet. Výhodou polohy je docházková vzdálenost k vlakovému i autobusovému nádraží, nákupnímu centru a úřadům. Ceny bytů se pohybují včetně garáže od 58 tisíc korun za metr čtvereční.

Na Rybníčku vyroste několik domů se stovkami bytů

Úterý, 15. října 2019, 15:07

Na Rybníčku vyroste několik domů se stovkami bytů
Na Rybníčku vyroste několik domů se stovkami bytů

Jedním z investorů je Stavební bytové družstvo Sever (SBD Sever), které se po letech vrací k družstevní výstavbě. V projektu Oaza nabízí 114 bytů ve třech domech. Zájemcům stačí čtvrtina ceny bytu, zbytek mohou splácet dalších 25 let formou nájmu. „SBD Sever mělo dlouhodobě ambici vrátit se k družstevní výstavbě, protože si myslíme, že bude opět trendy. Je to zaměřeno na ty, kdo nemohou nebo nechtějí dosáhnout na hypotéku, jako jsou třeba mladé rodiny s dětmi," řekl ředitel družstva Petr Černý. SBD Sever spravuje přes 10 tisíc bytů a nebytových jednotek, družstevních bytů je z toho ale jen 400.

Součástí komplexu budou také byty pro seniory, které v Liberci a celém regionu chybí. Rezidence RoSa nabídne ve dvou propojených domech 90 bytů o velikosti od 1+kk po 3+kk. Podobný koncept už pět let funguje v Praze. „Každý senior u nás bydlí ve svém. Pod jednou střechou poskytujeme služby od lékaře, kadeřníka až například po možnost zahrát si divadlo, tedy různé aktivity, které jsou kořením života. Velkou motivací, proč se u nás senioři cítí dobře a bezpečně, je, že se snažíme bojovat proti jejich samotě," řekla zakladatelka projektu RoSa Anna Ježková. Měsíční nájemné začíná na 16 500 korunách za měsíc u nejmenších bytů.

Autoři | Foto Luboš Vrabec, SIA Liberec

Štítky ČR, byty, stavby, rodina, senioři, Liberec, AUDIO, FOTO, dům, projekt, Petr Černý, Ochranná asociace zvukařů, obchod, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: U krajského úřadu rostou nové domy. Budou tu stovky bytů, domov pro seniory i obchody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.