Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Česká Lípa si ve středu připomene své židovské kořeny

Česká Lípa si u příležitosti 70. výročí ukončení druhé světové války připomene své židovské kořeny. Na středu 6. května je připraven celodenní program Česká Lípa židovská, do jehož přípravy se zapojily i všechny českolipské základní školy. Připraveny jsou projekce dokumentů, přednášky, setkání s pamětníky, ale také například komentovaná procházka městem po židovských památkách nebo židovské menu v restauraci Kulturního domu Crystal.

Před sto lety zastávali Židé v České Lípě důležitá povolání a tvořili jednu z nejvýznamnějších společenských vrstev města. Během druhé světové války se však nacistům podařilo všechny z města buď vyhnat, nebo zavraždit. Teď si je chce Česká Lípa připomenout. "Akce tohoto druhu nemá ve městě obdoby, a to z několika důvodů. Vůbec poprvé se město hrdě hlásí ke své židovské minulosti. Na programu spolupracuje mnoho místních organizací. Všechny body programu mají co dělat s odkazem židovské kultury v České Lípě," řekla starostka Romana Žatecká (ČSSD).

Projekt má ale podle starostky připomenout také ty, kteří do České Lípy už nedojeli živí. V polovině dubna 1945 totiž z německého koncentračního tábora Schwarzheide vyšel pochod smrti, který měl jednu ze smutných zastávek právě v České Lípě. Zhruba 600 vězňů mělo namířeno do Terezína. Před 5. květnem byla velká skupina vězňů rozdělena na dvě menší - židovskou a nežidovskou. Transport Židů dorazil 6. května 1945 do České Lípy, z vagonů vynesli 17 mrtvých, kteří už nezvládli dojít do svého cíle. Akce má právě tuto smutnou událost připomenout.

Obětem transportu se lidé ve středu pokloní u památníku v Základní škole Špičák. Na svou židovskou minulost ale nebudou v České Lípě vzpomínat jen 6. května, připravené jsou letos i další doprovodné aktivity. "V květnu spustíme novou trasu, kde si lidé projdou město pomocí GPS a zastaví se u nejvýznamnějších židovských památek. V září, v rámci Dnů evropského dědictví, se uskuteční procházka po židovských památkách s historikem Ladislavem Smejkalem, otevřen bude při té příležitosti i židovský hřbitov," vyjmenovala starostka. Městské infocentrum také nabízí knihu Marie Vojtíškové Židé v České Lípě.

Zdroj: ČTK

Štítky Česká Lípa, druhá světová válka, Kulturní dům Crystal, Romana Žatecká, ČSSD, Ladislav Smejkal, Marie Vojtíšková, Dny evropského dědictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa si ve středu připomene své židovské kořeny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.