Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Hamru na Jezeře začali dnes bourat 47 metrů vysokou důlní věž

Za pomoci jeřábu a autogenu začala dnes likvidace těžební věže v bývalém uranovém dolu Hamr I na Českolipsku. Demontáž bezmála 47 metrů vysoké ocelové konstrukce potrvá zhruba týden. Novinářům to dnes řekl náměstek závodu Diamo ve Stráži pod Ralskem Ludvík Kašpar, která má sanaci kontaminovaného dolu na starost.

Hamr I je posledním nezlikvidovaným dolem po uranové těžbě v této lokalitě v letech 1966 až 1996. V dolech pracovalo až 6000 lidí, nešetrná těžba ale způsobila rozsáhlé škody v krajině. Chemickou těžbou bylo kontaminováno přes 370 milionů metrů krychlových podzemních vod na ploše 27 kilometrů čtverečních. Odhaduje se, že vyčištění území potrvá až do roku 2027 a bude na to potřeba asi 50 miliard korun.

Sanace bývalého dolu Hamr I, kde se vytěžilo asi 10 600 tun uranu, začala už v roce 1995, dva roky po jeho uzavření. Likvidace podzemí části dolu skončila v roce 2002 zásypem jam. Povrchové stavby se odstraňují od minulého září. "V současné době je zlikvidováno 65 z 97 stavebních objektů," uvedl Kašpar. Na jejich odstranění bude potřeba skoro 620 milionů korun, z toho evropská dotace pokryje téměř 288 milionů. "Likvidace celého areálu potrvá zhruba do listopadu letošního roku," dodal Kašpar.

Bývalý důl se rozkládá na ploše 33 hektarů. V rámci rekultivace bude částečně zalesněn a část je určena pro zástavbu.

Zdroj: ČTK

Štítky Hamr na Jezeře, těžba, Diamo, okres Česká Lípa, Stráž pod Ralskem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hamru na Jezeře začali dnes bourat 47 metrů vysokou důlní věž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.