Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Liberec slaví 70 let od konce války, dnešek patřil pietním akcím

Dvěma pietním akcím patřil dnešní sváteční den. Nejprve památku padlých obětí uctili účastníci na vojenském hřbitově v Ruprechticích. Potom se přesunuli na vzpomínkové shromáždění k Památníku bojovníkům a obětem za svobodu vlasti na Štefánikově náměstí, kde si lidé mohli prohlédnout také výstavu Sto let chemické války a čekali je i ukázky techniky liberecké chemické posádky.

„Jsem rád, že patřím zřejmě k poslední generaci, která má ještě možnost setkat se s účastníky bojů a pamětníky osobně. Velmi si toho vážím,“ zdůraznil primátor města Tibor Batthyány. Ten společně se svými náměstky a hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou uctil památku obětí. Nechyběli ani hosté z řad armády, policie nebo třeba Českého svazu bojovníků za svobodu.

Den vítězství v Liberci dnes oslavil také Igor Melnik, konzul Generálního konzulátu Ruské federace v Karlových Varech, a Nikita Barsukov, atašé Generálního konzulátu Ruské federace v Karlových Varech. 

Právě probíhající oslavy 70. výročí osvobození Československa a ukončení II. světové války, které připravilo město Liberec spolu s 31. plukem radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci zahájil kulturní program před libereckou radnicí už během čtvrtečního odpoledne, kdy se na „Benešák“ sneslo několik parašutistů. Připravena byla také výstava historických vojenských vozidel. Hudební doprovod obstarala skupina Bohemia Universal Dixieland, která zahrála skladby vítězných armád.

Oslavy skončí v pondělí, kdy dětskou operu Brundibár zazpívá od tří hodin odpoledne v ZUŠ Liberec Dismanův rozhlasový dětský soubor.

Foto: Jan Král a Jan Vrabec

Štítky Liberec, válka, Ruprechtice, výstava, Tibor Batthyány, Martin Půta, Rusko, druhá světová válka, Karlovy Vary, Český svaz bojovníků za svobodu, generální konzulát, Jan Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec slaví 70 let od konce války, dnešek patřil pietním akcím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.