Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liďáky provoněla férová snídaně. Zúčastnilo se jí 20 lidí

Dnešní férová snídaně přilákala do Lidových Sadů na dvě desítky lidí, kterým není lhostejné, za jakých podmínek jejich jídlo vzniklo. Účastní na pikniku podpořili fairtradové a lokální pěstitele. Piknik proběhl na Světový den pro fair trade. Vedle Liberce se snídalo na dalších více než 140 místech po celé České republice.

„I navzdory nepříznivému počasí se zúčastnilo akce příjemný počet lidí,‘‘ uvedl organizátor liberecké Férové snídaně Áron Kolc.

A na čem si účastníci pochutnali? Voňavé bábovky, chutné pomazánky se surovinami od místních pěstitelů, doma upečené pečivo, fairtradová káva, čaj nebo kakao. Tahle férová jídla patřila mezi nejčastější dobroty na snídani.

„Férové snídaně jsou příjemnou komunitní akcí, během které se setkávají aktivní jednotlivci i rodiny, kteří přemýšlí o dopadech svého spotřebního chování. Loni se piknikovalo na 119 místech republiky a nečekali jsme, že letos počet překonáme," sdělil celorepublikový koordinátor Stanislav Komínek z neziskové organizace NaZemi, která akci zastřešuje.

Férově se dnes snídalo také například ve Frýdlantu, Turnově, Železném Brodě, Semilech nebo na Malé Skále.

Zájem o fair trade v ČR roste. Za výrobky s touhle známkou čeští zákazníci loni utratili celkem 203 milionů korun. Maloobchodní obrat s fairtradovými výrobky se tak oproti roku 2013 opět zvýšil, a sice o 17 procent. Nejprodávanějším fairtradovým produktem je již několik let po sobě káva. Vloni se jí prodalo 190 tun v hodnotě 138 milionů korun.

V Česku v současnosti máme také již 12 Fairtradových škol včetně dvou fakult a devět Fairtradových měst.

Fair trade dává lidem ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Zemědělci dostávají za svou kávu nebo kakao spravedlivě zaplaceno, pěstují s ohledem na životní prostředí a jejich děti mohou chodit do školy.

Štítky snídaně, Česko, káva, Liberec, NaZemi, Afrika, Asie, Latinská Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liďáky provoněla férová snídaně. Zúčastnilo se jí 20 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.