Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Souši zkvalitní čištění vody, odstraní tím výkyvy kvality

Severočeská vodárenská společnost (SVS) se rozhodla zkvalitnit technologii čištění vody v úpravně Souš, která zásobuje pitnou vodou přes 100 tisíc obyvatel Jablonecka a části Liberce. Úpravna prošla v letech 2007 až 2009 nákladnou rekonstrukcí za 13,5 milionu eur (370 milionů Kč) technologie se ale nedokáže vypořádat se sezonními výkyvy kvality surové vody z Jizerských hor. Doplnění prvního separačního stupně, který to zajistí, přijde včetně DPH na více než 54 milionů korun.

"Doplnění prvního separačního stupně o flotaci rozpuštěným vzduchem umožní úpravně vody Desná - Souš vyrovnat se do budoucna bez problémů se sezonními výkyvy kvality surové vody, kterou nakupujeme od státu. Kvalita surové vody se dlouhodobě zhoršuje, protože se vodárenské nádrže zanášejí usazeninami," řekl generální ředitel SVS Bronislav Špičák.

Horší kvalita surové vody ve vodárenských nádržích na severu Čech je způsobena dlouhodobým spadem kyselých emisí ze spalování nekvalitního uhlí v polských a německých elektrárnách v minulosti. Jizerské hory ale navíc leží na přirozeně kyselém podloží - žule, kyselá jsou i rašeliniště v povodí Souše. Největší problémy s kvalitou vody bývají na jaře při tání sněhu. To je důvod, proč posledních 20 let na Souši letecky vápní. Pomáhá to zlepšit kvalitu vody a zvýšit její pH. Letos zřejmě bylo naposledy, nová technologie by si měla s výkyvy vody poradit.

Úpravna vody pod hrází přehrady Souš byla v Jizerských horách postavena v letech 1970 až 1974. Do plného provozu byla uvedena o dva roky později. V letech 2007 až 2009 prošla rozsáhlou rekonstrukcí v rámci integrovaného projektu Lužická Nisa, spolufinancovaného z Fondu soudržnosti EU. "Došlo tehdy k modernizaci filtračního zařízení, kalového hospodářství a rozšíření zásobníků na upravenou vodu. Rekonstruovány byly rozvody elektřiny, budovy, provozy i komunikace," popsal rozsah prací mluvčí SVS Jiří Hladík.

"Úpravna se ale nadále potýká se zhoršenou kvalitou surové vody v podobě nárazového zvýšení výskytu nežádoucích mikroorganismů. Jak se ukázalo, ani nedávno rekonstruovaná technologická linka s moderními dvouvrstvými filtry je nedokáže účinně separovat," uvedl Hladík. Zkoušky prokázaly, že zabudování flotace rozpuštěným vzduchem je dokáže bezpečně odstranit. Do nádrží na přítoku vody budou proto vestavěny dvě flotační jednotky. Stavět se bude za provozu, hotovo musí být do konce října.

Zdroj: ČTK

Štítky technologie, Jizerské hory, Souš (Králický Sněžník), Severočeská vodárenská společnost, Liberec, okres Jablonec nad Nisou, nádrž, Jiří Hladík, Desná, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Souši zkvalitní čištění vody, odstraní tím výkyvy kvality  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.