Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Zákys i pecen. Regionální potravinou je dalších šest výrobků

 
pátek, 29. května 2015, 08:00

Označení Regionální potravina Libereckého kraje získalo letos dalších šest výrobků. Celkem jich tak může toto regionální označení původu používat už 37. O značku se ucházelo dohromady 53 produktů od 24 výrobců, nejsilnější zastoupení měly tepelně opracované masné výrobky, řekla koordinátorka soutěže Vladimíra Pachlová.

Označení Regionální potravina Libereckého kraje získaly nově Ruprechtická bylinková klobása liberecké společnosti Maso Rydval, tvaroh s česnekem a pažitkou z mlékárny Jiřího Vrkoslava ze Zlaté Olešnice, Jeřmanický zákys ze Zemědělské farmy K.E.K. v Šimonovicích, Mikulův pecen z turnovské pekárny Jiřího Mikuly. Označení Regionální potravina ponese nově i pivní speciál Vratislavický ALE z Pivovaru Vratislavice a BIO sterilovaný patizon od Jana Vericha.

"Potěšitelný je zvýšený zájem výrobců, kterých se v letošním ročníku přihlásilo větší množství. Vysoce hodnotím úroveň výrobků, které byly posuzovány v kategoriích pekařských či mléčných. Žadatelé se velmi dobře vypořádali s pravidly pro označování výrobků a čím dál častěji používají názvy spojené s regionem," poznamenal ředitel potravinářského odboru ministerstva zemědělství Jindřich Fialka, který byl předsedou sedmičlenné hodnotitelské komise.

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství. Cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Pro spotřebitele má být značka garancí, že se jedná o produkty, v nichž je nejméně 70 procent místních surovin. Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let. V současné době ji má celkem 475 produktů ze 13 regionů Česka.

Soutěž Regionální potravina není v Libereckém kraji jedinou potravinářskou soutěží. Regionální výrobci mají možnost přihlásit se také do soutěže Výrobek Libereckého kraje z odvětví potravinářství - zemědělství roku 2015. Soutěž organizuje Liberecký kraj už podvanácté. "Uzávěrka přihlášek je 29. května, nejlepší výrobky budou slavnostně vyhlášeny na 13. krajských dožínkových slavnostech 5. září ve Frýdlantu," řekla dnes mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková.

Zdroj: ČTK

Vizitka autora

 

Michael Daněk

šéfredaktor projektu Drbna
kontakt: sefredaktor@drbna.cz

Liberecká Drbna je v pořadí třetím z regionálních zpravodajských webů projektu Drbna.cz

 
 


 

Kam dál?

Česká Lípa zatím projekt obnovy městského pivovaru nepodpoří

čtvrtek, 28. května 2015, 20:33

Česká Lípa zatím nepodpoří projekt obnovy bývalého měšťanského pivovaru. Se záměrem, jehož náklady se dnes odhadují na 350 až 450...

Kam vyrazit? Technické muzeum láká na unikátní sbírku tramvají

čtvrtek, 28. května 2015, 18:43

Technické muzeum v Liberci vystavuje unikátní sbírku zhruba 130 modelů tramvají, která se takto veřejně představuje vůbec poprvé....

Plánované rozšíření těžby v Polsku spojilo obce v pohraničí

čtvrtek, 28. května 2015, 09:37

Liberecký kraj a obce z Frýdlantska a Hrádecka se ve středu dohodly, že budou společně postupovat proti plánovanému rozšíření...

Zatoulaného kocoura postrádá majitelka už třetím týdnem

čtvrtek, 28. května 2015, 08:30

Jablonečáci, nedokážete pomoci zoufalé majitelce tohohle krásného kocoura? Ztratil se jí 9. května ve Vrchlického sadech v...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Zahraniční štáby v ČR loni utratily pět miliard korun, víc točí seriály

Zahraniční filmové štáby strávily loni v českých lokacích a v ateliérech přes 1000 natáčecích dnů a jejich útrata se vyšplhala k pěti miliardám korun. Výroba seriálů měla na celkovém objemu zahraniční produkce podíl kolem 65 procent, jejich produkce v ČR v roce 2018 během 500 natáčecích dnů utratily téměř 3,2 miliardy korun.

V ojedinělých případech se může objevit kus se sníženou kvalitou, reagovalo vedení Penny Marketu na výskyt prošlého masa v jedné z prodejen

Na pultech obchodního řetězce Penny Market se objevilo zkažené maso původem z Polska. S vidinou dobrého oběda si ho v neděli ve Vodňanech cestou z výletu zakoupil muž. Po otevření ho ale chuť na jídlo velmi rychle přešla. Maso podle jeho slov páchlo jako zkažená vejce.

SPD zrušilo klub v Moravskoslezském kraji, Volný hodlá kandidovat na post předsedy

Předsednictvo hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) zrušilo svůj regionální klub v Moravskoslezském kraji. Byly v něm porušovány stanovy a krácena demokratická práva členů, sdělila mluvčí SPD Barbora Zeťová. SPD v kraji vede poslanec Lubomír Volný, jehož styl vedení v minulosti někteří členové hnutí kritizovali. Volný v úterý na facebooku oznámil, že plánuje kandidovat proti Tomiovi Okamurovi na předsedu SPD.