Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ještěd má nového rekordmana, za den na něj vystoupal 18krát

Liberecký Ještěd má nového rekordmana. Na horu vysokou 1012 metrů vystoupal jednatřicetiletý Radim Třešňák za jediný den 18krát, stačilo mu na to 19 hodin. Výstupy zahájil ve 4:45 a skončil ve 23:45, řekl dnes Pavel Schneider Jizersko-ještědského horského spolku.

Na Ještěd Třešňák vystoupal v sobotu 9. května a překonal výkon jednadvacetiletého Milana Linky z loňského listopadu, který zvládl v jednom dni 17 výstupů.

"Linka poskytl Radimu Třešňákovi podporu, a i když s ním nemohl ze zdravotních důvodů absolvovat celou trasu, připojil se k němu na polovinu výstupů a celý den ho na Ještědu podporoval," uvedl Schneider. Při výstupech překonal Třešňák přibližně 7550 výškových metrů a na Ještědu zažil během dne různé počasí včetně bouřky a krupobití. "Přiznávám, že nic tak náročného jsem v životě nezažil. Opravdu extrémně náročné jak po fyzické, tak po psychické stránce," přiznal Třešňák.

Dlouhá desetiletí držel rekord známý liberecký horolezec Rudolf Kauschka, který v roce 1922 zdolal se svými druhy vrchol Ještědu dvanáctkrát. Od roku 2000, kdy Jizersko-ještědský horský spolek obnovil Soutěž stovkařů a začal evidovat nové rekordy, jde již o několikáté překonání jeho rekordu. Slavného horolezce jako první pokořil v roce 2004 František Párys, který nahoru vyšel za 24 hodin třináctkrát. Ještě o dva výstupy více zvládli o dva roky později bratři Mikuláškové, v roce 2008 na Ještěd 16krát vystoupal Pavel Schröter.

"Existují některé záznamy, které uvádějí, že v roce 1989 při akci nazvané K-2 vystoupali někteří jedinci na vrchol Ještědu celkem dvacetkrát. V té době však ještě Jizersko-ještědský horský spolek neexistoval a nemáme zatím dostatek informací na to, aby to mohl brát jako oficiální," řekl Schneider. Ještěd je pro příznivce rekordních výstupů oblíbeným místem. Zřejmě nepřekonatelný je rekord v absolutním počtu výstupů, který s 5000 výšlapy na vrchol drží Frieda Mandeliková. Dosáhla ho za první republiky. Novodobým rekordmanem se stal Jiří Mánek s 2000 výstupy.

Zdroj: ČTK

Štítky Ještěd, rekord, První republika, Rudolf Kauschka, Jiří Mánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ještěd má nového rekordmana, za den na něj vystoupal 18krát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.