Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hnědouhelný důl u Bogatyně se má rozšiřovat. Kraj je proti

Liberecký kraj odmítá plánované rozšíření těžby hnědého uhlí bezprostředně za hranicemi v Polsku. Rozšíření povrchového dolu by mělo vést podél silnice z německé Žitavy do polské Bogatyně. Je to jen 300 metrů od nejbližšího obydleného českého území v Uhelné, která patří pod Hrádek nad Nisou.

Kraj i obce v pohraničí se bojí především zvýšeného hluku a prachu. Ohroženy mohou být i zdroje pitné vody.

Hnědouhelný důl u Bogatyně zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu Turów, která byla postavena v letech 1961 až 1971. V posledních letech prošly bloky elektrárny modernizací za více než 1,5 miliardy USD (asi 37 mld Kč). Díky tomu se podařilo snížit emise oxidů síry na osminu a výrazně klesly i emise oxidů dusíku a prachu. "Stavět tam ale začali další blok," upozornil hejtman Martin Půta (STAN). I proto potřebuje elektrárna další uhlí. Těžit by v Polsku chtěli až do roku 2044. Dobývací prostor, který je dnes na rozloze zhruba 14 tisíc hektarů by se měl podle informačního systému EIA rozšířit asi o čtvrtinu.

"Budeme dělat vše proto, abychom v rámci mezinárodní EIA naše námitky uplatnili. Můj soukromý názor je, že to bude velice obtížné, protože Polsko se evidentně chystá to ložisko vytěžit až do úplného konce a využít ho pro výrobu elektřiny," řekl Půta. Svědčí o tom podle něj i výkup pozemků a nemovitostí v plánovaném dobývacím prostoru na polské straně. "Většina obcí na české straně od Hrádku nad Nisou až po Višňovou včetně celého Frýdlantska je ve velice podobné pozici, jako jsou obce na Mostecku - Horní Jiřetín nebo Litvínov, tak budeme chtít po vládě, aby vymyslela, jak kompenzovat obcím a obyvatelům ty ztížené podmínky," řekl Půta.

Foto: Wikipedia
Zdroj: ČTK

Štítky Liberecký kraj, Polsko, Hrádek nad Nisou, Martin Půta, elektrárna, Žitava, Starostové a nezávislí, Důl Turów, Wikipedie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hnědouhelný důl u Bogatyně se má rozšiřovat. Kraj je proti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.