Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Fotky potratů neměly na náměstí v Chrastavě co dělat

Chrastava nijak nepochybila. Tak zní rozhodnutí ústavního soudu, který se včera zabýval rok starým sporem města se spolkem Stop genocidě. Ten v květnu loňského roku vyvěsil na náměstí v Chrastavě fotografie zobrazující potraty. Město výstavu okamžitě zatrhlo. Spolek v tom spatřoval zásah do práva na svobodu shromažďování a projevu.

"Jsme rádi, že soud potvrdil náš názor na to, že taková výstava s odpudivými obrazy nemá co dělat u základní školy a v místech, kde se pohybují děti," řekl starosta Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj).

Shromáždění se mělo konat v květnu 2014 na náměstí, kde je základní škola. Děti by proto nejspíš procházely kolem panelů se šokujícími fotografiemi. Už dříve městský úřad právě kvůli ochraně dětí rozpustil jiné shromáždění téhož spolku na tomtéž místě.

"Právu každého prezentovat své názory je postaven naroveň zájem na tom, aby děti a mladiství nepřijímali sdělení pro ně nevhodná," rozhodli ústavní soudci. Podobné shromáždění by se mohlo konat jinde, dále od školy, případně by museli pořadatelé přijmout opatření, jímž by znemožnili účast dětí - například dát výstavní panely do stanu nebo uzavřeného čtverce.

Proti poslednímu zákazu se spolek bránil žalobou u liberecké pobočky krajského soudu a následně také neúspěšnou kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu. Justice dospěla k závěru, že by shromáždění drastickou formou konfrontovalo děti s otázkou umělého přerušení těhotenství, a to způsobem nepřiměřeným jejich věku.

Akcemi spolku Stop genocidě se Nejvyšší správní soud v minulosti zabýval opakovaně. Dospěl k závěru, že samotná provokativní nebo pozornost poutající forma shromáždění nemůže být důvodem k zákazu nebo rozpuštění akce. Protest ale nesmí zasáhnout do práv dalších osob, což se stane například v případě, že rozruší a znepokojí děti.

Cílem spolku Stop genocidě je obnova legislativní ochrany lidského života od početí do přirozené smrti. Ve své činnosti se sdružení zaměřuje výrazně na mládež a pořádá veřejné akce. V minulosti spolek opakovaně uváděl, že zobrazení potratu je nevyhnutelné pro objasnění jeho významu.

Ne ve všech městech výstava šokujících fotografií vadí. Například poslední výstava probíhala od 13. do 14. května na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci bez jakýchkoliv komplikací.

Zdroj: ČTK

Štítky Chrastava, interrupce, výstava, Michael Canov, Starostové pro Liberecký kraj, Nejvyšší správní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotky potratů neměly na náměstí v Chrastavě co dělat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.