Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na stezce Karolíny Světlé si můžete od dneška půjčit knihu

Na naučné stezce v Podještědí, která je věnována spisovatelce Karolíně Světlé, si mohou turisté ode dneška číst v jejích knihách. Ve venkovní veřejné knihovničce na stezce je třicet knih k zapůjčení. Díla Karolíny Světlé získal spolek ve veřejné sbírce.


"Máme skoro sto knih, v knihovničce je budeme obměňovat," řekla Tereza Rafothová ze spolku Stopy v krajině. Cedule na knihovničce čtenáře vybízí k tomu, aby si s knihou sedli na nedalekou lavici, putovali po stezce nebo si ji půjčili domů. "Máme jedinou prosbu, aby ji pak vrátili zpět," dodala Rafothová.

Karolína Světlá žila v 19. století. Ve svých dílech zachytila hlavně život venkovského lidu a pražské společnosti své doby. Podještědí je s její tvorbou neodmyslitelně spjaté, bývá označována za zakladatelku českého vesnického románu. Příroda a život v regionu ji uchvátily a nikdy nepřestaly inspirovat. Poprvé do Světlé pod Ještědem přijela v roce 1853 ve svých 23 letech a v letních měsících se vracela dalších 35 let.

Naučná stezka vede po cestách, kterými chodila Světlá, a po místech, které se otiskly v jejích textech. I knihovnička je na jednom takovém místě, ve Světlé na návsi mezi kostelem a památnou lípou, kde se odehrávají úvodní scény z povídky Lesní panna. Nedaleko od knihovničky je i pomník vytvořený v roce 1931 na počest spisovatelky. Jeho vybudování by v přepočtu na dnešní peníze stálo 1,3 milionu korun, tehdy jeho odhalení sledovalo 5000 lidí. Spisovatelka je pojem v regionu dodneška, to ukazuje i loni vytvořená stezka. "Zájem je obrovský. Chodí jednotlivci, skupiny, školy," uvedla Rafothová.

S životem a dílem spisovatelky turisty seznamuje na stezce 12 panelů a 18 zvukových nahrávek dostupných přes QR kód z chytrých mobilních telefonů. Na dvou zastaveních si mohou odpočinout na vyřezávaných lavicích zvaných Lesní panna a Obrozenkyně. Světlou tak mohou turisté na stezce vnímat všemi smysly. "Sednout si na její lavičku, podívat se do kraje, poslouchat, číst, přivonět ke kytkám, ke kterým voněla ona," dodala Rafothová.

Spolek ještě letos obohatí všech 12 zastavení stezky o interaktivní cedulky s informacemi o rostlinách Podještědí. Jde o rostliny, které mají specifický vztah k dílu Světlé či k tradicím v Podještědí.

Zdroj: ČTK

Štítky Karolina Světlá, kniha, Podještědí, naučná stezka, Světlá pod Ještědem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na stezce Karolíny Světlé si můžete od dneška půjčit knihu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.