Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výstavba bytů vázne, staví se nejméně za posledních deset let

V Libereckém kraji zahájili v prvním čtvrtletí letošního roku stavbaři výstavbu jen 106 nových bytů, je to nejméně od roku 2005. Ve srovnání s loňským rokem to představuje propad o 28 procent. Horší byla podle předběžných informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) situace jenom v Karlovarském kraji.

Ani v dokončené výstavbě se Libereckému kraji nevede o mnoho lépe. Za první tři měsíce letošního roku bylo v kraji dokončeno 145 bytů, o osm více než před rokem. Více než 86 procent dokončených bytů bylo v rodinných domech. Meziročně vzrostl počet dokončených bytů v kraji o 5,8 procenta, ještě před pěti lety jich ale stavbaři dokončovali více než dvojnásobek. Méně bytů dokončili v prvním čtvrtletí jen v Karlovarském kraji.

V Libereckém kraji nebyl v prvním čtvrtletí dokončen žádný bytový dům a výstavbu žádného takového projektu ani stavbaři nezahájili. V kraji převažuje individuální výstavba, pokud vznikají nové byty, jde podle statistiků většinou o nástavby a přístavby nebo o přestavby objektů, které v minulosti k bydlení nesloužily. Nestaví se ani domy pro seniory.

Výstavba nových bytů v Libereckém kraji výrazně klesla v souvislosti s krizí po roce 2009. V budoucnu by se ale měla nabídka nového bydlení v kraji zlepšit. Hlavně v Liberci a Jablonci se objevují nové projekty. Třeba ve Frýdlantské ulici v sousedství České správy sociálního zabezpečení se připravuje projekt Avicena Liberec. Polyfunkční objekt má sloužit jako centrum zdravotní péče, s obchody a také byty, jejichž ceny se pohybují kolem 40.000 korun za metr čtvereční. Levněji lze ale v Liberci koupit třeba nový byt ve dvojdomu v Zeleném údolí.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberecký kraj, Český statistický úřad, stavba, Karlovarský kraj, projekt, Liberec, Česká správa sociálního zabezpečení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba bytů vázne, staví se nejméně za posledních deset let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.