Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Česká Lípa zatím projekt obnovy městského pivovaru nepodpoří

Česká Lípa zatím nepodpoří projekt obnovy bývalého měšťanského pivovaru. Se záměrem, jehož náklady se dnes odhadují na 350 až 450 milionů korun, přišli už před rokem podnikatelé, kteří proto založili Spolek pro obnovu měšťanského pivovaru Česká Lípa. Zastupitelé ve středu podporu projektu odmítli.

Záměru zcela chyběly podrobnější informace o finanční rozvaze nebo analýzy, odhadované náklady na projekt navíc představují téměř celý roční rozpočet města, řekla dnes novinářům starostka Romana Žatecká (ČSSD).

Pivovar v dnešní Moskevské ulici byl původně vrchnostenský a vybudoval ho po požáru České Lípy v roce 1698 tehdejší majitel města Jan Vilém, hrabě z Kounic. V roce 1901 koupilo pivovar město a založilo i akciovou společnost. Největší prosperity dosáhl pivovar v roce 1939. Za 2. světové války dopadly na pivovar těžkosti a jeho sláva pomalu zanikala. V prosinci 1948 se výroba definitivně zastavila, zařízení bylo odvezeno a zničeno. Budovy pak sloužily jako skladiště, stáčírny a chladírny. Areál má nyní soukromého vlastníka, který prostory pronajímá.

Projekt spolku počítá s rekonstrukcí areálu, kde by měl vzniknout nejen malý pivovar, ale také pivovarská restaurace, wellness, muzeum, bowlingová dráha, hotel, obchodní galerie, konferenční a taneční sál. Na přilehlém pozemku by měla vyrůst zbrusu nová budova divadla. "Myšlenka oživit pivovar se mi líbí, ale rozhodovat o tak obrovské investici jen na základě toho, že bychom to chtěli, že by se nám to líbilo, je riskantní," řekla Žatecká.

Jakkoli je podle starostky myšlenka oživení chátrajícího areálu lákavá, tak cesta k ní musí být dobře promyšlená. Je také otázkou, zda město s 37 tisíc obyvateli takový areál potřebuje a "uživí".

Foto: Wikipedia
Zdroj: ČTK

Štítky pivovar, Česká Lípa, projekt, Romana Žatecká, druhá světová válka, ČSSD, Kounice, Wikipedie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa zatím projekt obnovy městského pivovaru nepodpoří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.